Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

US централи са воденичният камък на БГ енергетиката

Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Тава  заяви  съпредседателят на  Патриотичния фронт Валери Симеонов. 

Той съобщи, че още утре ще бъде внесен законопроект за прекратяване на договорите с двете централи“Ей И Ес 3С Марица-изток 1” и “Контур Глобал Марица-изток 3” в деловодството на Народното събрание.

В него се урежда как да бъдат изплатени така наречените невъзвращаеми разходи на централите, допълни Симеонов.

Нормативният документ е изготвен според европейските нормативи и изисквания и не може да бъде атакуван в съда, категоричен е Сименов. По думите му е ползван и опита с прекратяване на дългосрочни договори в Унгария и Полша.

„Заложените сметки за ток  са най-тежкия ангажимент към американските "Марици". В договора им пише, че дори НЕК да бъде приватизирана, частникът ще е длъжен да изкупува електроенергията, коментира депутатът от ПФ.

По думите му законопроектът регламентира точно по- какъв начин да стане прекратяването на договорите, за да бъдат най-малки негативите за България.

" Ние не въвъждаме внезапно прекратяване на договорите, тъй като тогава един арбитраж би осъдил България.  Напротив. Ние даваме достатъчно дълъг срок  в размер на 5 месеца и още 3 месеца след това за уреждане на условията по прекратяването", обясни Валери Симеонов.  Според законопроекта  ще бъде направена  прецизна финансова-икономическа  експертиза, ще бъде създаден и  специален фонд, който ще се занимае с плащането на разходите на централите и чак тогава ще се пристъпи към съответните процедури. 

Над един милиард са загубите за българската енергетиката от договорите, подчерта още политикът. Той допълни, че печалбата за американските ТЕЦ –ве, ползвайки неправомерно държавна помощ , от която са  се облагодетелствали  през  предишните години,  е близо 40%.

Той е категоричен, че ПФ ще продължи да настоява цената на тока да не бъде увеличавана. Според него дори е възможно тя да бъде намалена за потребителите.

 „Това може да стане чрез използването  на сериозните резерви, които съществуват в енергетиката в резултат на доста мащабното отклоняване, неправомерно и неморално отклоняване на средства, от различни доставчици на електроенергия като се започне от въпросните американските централи и се стигне до ВЕИ-та”, коментира Симеонов.

Валери Симеонов  се надява законопроекта на ПФ да бъде внесен бързо за разглеждане в комисиите и гласуван с останалите предложения за промени в енергетиката.

 „Силно се надявам да бъдем  подкрепени в пленарна зала от останалите политически партии", обобщи Симеонов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00