Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ призова за опрощаване на част от дълговете на Гърция

Международният валутен фонд обяви, че 86-те милиарда евро, които Гърция трябва да получи в рамките на новата спасителна програма, може да не бъдат достатъчни, за да успее страната да стабилизира икономиката си. Според МВФ продължаващата рецесия ще доведе гръцкия дълг до 200% от Брутния вътрешен продукт през следващите две години. Затова от Фонда призоваха ЕС да намери начини да намали гръцките задължения, в това число и да обмисли отписване на част от тях.

Британският премиер Дейвид Камерън подкрепи доклада на МВФ, съобщи Ройтерс. Въпросът, който МВФ поставя, че Гърция се нуждае от опрощаване на дълговете си, е правилен, заяви Камерън пред британския парламент.

Говорителката на СИРИЗА в Лондон Марина Прантулис коментира изявлението на МВФ пред Би Би Си: 

Твърденията на доклада са нещо, което СИРИЗА повтаряше през цялото време – трябва ни преструктуриране на дълга, трябва да спрем с икономиите и неолибералните политики. Повтаряхме го през цялото време, а сега го казва и МВФ, който имаше много конкретна роля през годините в унищожаването на Гърция!

Гръцкият парламент трябва да гласува тази вечер законите, за които настояват лидерите на еврозоната. Вотът е на фона на мащабни протести в страната.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!