Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Осетеново, община Павел баня, се чувстват изоставени от институциите

Снимка: БГНЕС

Жителите на село Осетеново, община Павел баня, се притесняват от наводнения, защото отводнителните канали са малко, а коритото на река Тунджа е затлачено. Там живеят около 1300 души и местността изобилства от археологически находки от времето на траките, римляните и прабългарите.
 

Преди 10 години река Тунджа е отнесла част от къщите в селото и дворовете покрай левия си бряг. Бедствието е оставило у местните спомени за недобре свършена работа от страна на институциите. Според хората става дума за погрешно изчисление коя от стените да бъде укрепена:

Само едната страна на реката минава водата, другата е задръстена. При една по-силна вода може да затлачи едната страната, през която минава водата, и така да стане още едно наводнение. Идваха веднъж, снимаха и никакви мерки. Не знаем към кого да се обърнем. След наводненията направиха една подпорна страна, не мисля, че е на правилното място.

Кметът на селото Петър Райчинов обясни пред "Хоризонт", че и тази година е имало наводнения, макар и в по-малка степен. Според него по този начин щетите се разпростират и по инфраструктурата:

Пътищата след последното наводнение доста се разбиха. Ние почти нямаме неасфалтирани улици, но те са разбити навсякъде. Тръбите са ни стари от 70-те години. Имаме проблеми с тротоарите от наводнението. Идваха комисии, обследваха, направиха се констативни протоколи, но мисля, че останахме само с констативните протоколи.

Хората обясниха, че се чувстват изоставени и мислят, че на селата никой не обръща внимание, освен по време на избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!