Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Структурните промени в съдебната власт са недостатъчни

Снимка: БГНЕС

Важното е дали ще има промяна по-същество в съдебната система, коментира Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

 По думите му големият проблем е,  че има една система, в която няма осъдителни присъди.

 Това е системата с най-ниско доверие, и това е резултатът не от последните 5 години, а от 15 години назад. Големият проблем е как съдят съдиите, особедно на по-високите инстанции, твърди анализаторът.

По думите му  хората практически не очакват нищо от система, в която няма осъдителни присъди.

„И докато не се промени това, тоест докато няма нагласата, че може да има осъдителни присъди срещу силните на деня, срещу икономически силни хора, срещу икономико-криминално силни, нищо няма да се случи“, добави анализаторът. По думите му в системата трябва да влязат хора, които не се обвързани с адвокатски лобита.

"Силните на деня, магистрарите от най-високите етажи станаха толкова влиятелни, че в някой отношения са по-влиятелни от изпълнителната и законодателната власт. И който си позволи да говори срещу тях, започва да има проблеми, става въпрос за политиците", уточни Безлов. Според него никой не смее да говори, че съдът е несправедлив.

Това е проблемът, който никой не  атакува. Структурните проблеми няма да решат по-същество реформата.

Тихомир Безлов: Не съм си мислел какъв вариант точно ще се приеме и дали ще се стигне до консенсус, имаше много предположения, струва ми се, че като цяло не се случи нещо, което да ме изненада, стигна се до някакъв вариант на договореност, прие се някаква част от старите предложения, други отпаднаха, така че по-скоро не е изненада и ми се струва, че е в рамките на очакваното.

Р. П.: Очакваното всъщност е в действителност да има реформа и нещо да се случи  в съдебната система. Но това, което видяхме дали ще доведе до реално приложение на реформата? Разбира се този законопроект трябва да се гласува от Народното събрание, ще чакаме между първо и второ четене и решението на Конституционния съд.

Т. Б.: Това, което в момента се случва е по-скоро политически процес, а не толкова е свързан със съдебната реформа, макар че безспорно ще има известни промени, сега доколко сериозни ще са, това вече е друга тема. Например това, че магистратите ще гласуват директно, а не през т. н. представители – ще бъде разлика.

Аз имам по-друга представа за това, което ще се случва в съдебната система и мен по-скоро ме интересуват хората, които вземат решения – говорим за съдии и прокурори, как те всъщност се наместват спрямо съдебния процес. Това е големият проблем, че вие имате една съдебна система, в която няма осъдителни присъди срещу изключително фрапиращи случаи на беззаконие.  И това, което хората не случайно казват постоянно, когато ги питат, преди всичко в разни анкети иначе тях никой не ги пита по същество, съдебната система е системата с най-ниско доверие. Съдебната система, между другото и това изключително ниско доверие, е резултат не от последните пет години, а от преди 15 години и от тогава спада само малко надолу, така че достигна до такова ниско ниво, че хората практически нищо не очакват.

За мен големият проблем е как съдят, особено в най-високите инстанции – апелативните съдилища, във ВАС, в Касационния съд. Имаме стотици присъди на много известни криминални лица, които са оправдателни или отлагащи, или т. н. Реалността, която е и изключително силни адвокатски компании, които директно влияят на съдиите, на най-високо ниво и съдии, които просто така както те си казват помежду си уреждат живота. Това всъщност е проблемът и никой не го атакува този проблем, а дали това ще разделим на едно, на пет, на седем Висшия съдебен съвет – няма значение.

Аз си мисля, че тези структурни промени няма да решат нещата по същество. Хората, които са на самия връх от преди 15 г. и ако им погледнете възрастта те се очаква да останат още 15 г. на върха. 

Цялото интервю с Тихомир Безлов и мнението на пловдивчани за съдебната реформа може да чуете в прикачения файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12