Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Шаханова: Покритият мост на Кольо Фичето в Ловеч не е негов и не представлява паметник на културата

Снимка: wikipedia

Покритият мост на Кольо Фичето в Ловеч не е негов и той не представлява паметник на културата. Той е изгорял още през 1925 година и изграден наново през 1931 година от арх. Олеков. Затова няма как реставрацията на моста да се доближава до изградената конструкция от Кольо Фичето. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Преди всички" арх. Светлозара Шаханова от Съюза на българските архитекти по повод предстоящата реставрация на Покрития мост на Кольо Фичето в Ловеч по ОП "Регионално развитие":

Съюзът на архитектите получихме петиция от комитет в защита на покрития мост такъв, какъвто е. Едната част от жителите на Ловеч са "против" този проект, а другата част са "за". Мостът е с дървена обшивка. В проекта, който е направен, са спазени всички процедури и са предложени много варианти и те са били действително обсъждани. Този мост не е мост на Кольо Фичето и отдавна не е. Проектът, който се предлага, е бял.

Преди Кольо Фичето е имало много мостове и те винаги са били покрити. Реката ги отнася и през 1874 година се поръчва на него и той прави покрит мост, но той не е правил други покрити мостове. Фичето е силен в каменния градеж и другите му мостове са каменни.

През 1925 година той изгаря и нищо не остава от него. През 1931 година арх. Олеков строи нов мост с прекрасна стоманобетонова конструкция. Устоите на моста вече ги няма и той не е паметник на културата.

Арх. Шаханова обясни, че не е възможно реставрацията на моста да се доближава до изградената конструкция от Кольо Фичето: Аз лично мисля, както и редица архитекти, че трябва да остане белият мост, построен от арх. Олеков след разрушаването на този, направен от Фичето.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!