Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Правителствата на страните-членки са виновни за кризата с мигрантите

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителствата на страните-членки са виновни за кризата с мигрантите, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. След срещата си с украинския президент в Брюксел той отговори на обвиненията, че бездейства:

Тези критики на някои министри от страните-членки са безпочвени. Еврокомисията прие Миграционна стратегия през май – тя включваше механизъм за преразпределение на бежанците, плюс други предложения. Съветът на министрите не прие нашите предложения. Затова нито Комисията нито ЕС носят вина. Трябва да обвинявате правителствата на страните-членки.

Юнкер вече изрази категорично становище, че страните от Евросъюза са задължени да помагат на имигрантите и не трябва да се поддават на популисткия натиск да ги връщат обратно, както и разочарование от липсата на споразумение за преразпределяне на 40-те хиляди имигранти от Италия и Гърция. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Около 50 мъртви бежанци бяха открити в Австрия, рекорден брой мигранти в Унгария

Телата на около 50 бежанци са открити в камион в Източна Австрия, съобщи Ройтерс като се позова на местен вестник. По първоначални данни на властите хората са починали от задушаване. Говорител на вътрешното министерство във Виена потвърди, че имигрантите са..

обновено на 27.08.15 в 15:33

Меркел: Европа е длъжна да помогне на Балканите заради прилива на бежанци

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Балканите са изправени пред "огромно предизвикателство" с прилива на имигранти от Близкия изток и Африка и Европа е длъжна да им помогне. Трагедията със загиналите около 50 мигранти в камион в Австрия е..

обновено на 27.08.15 в 16:57

Сърбия показва много по-стройна организация от Македония за бежанците

Македонските власти предпочетоха да вървят към един по-войнствен вариант, затваряйки границата на Македония с Гърция и простирайки телени мрежи. Това беше най-голямата грешка, защото тогава се задържа най-голямата критична маса от бежанци, която..

публикувано на 27.08.15 в 15:54