Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Миладинов:

Квотната система за бежанците ще дава право на помощи само в приемащата европейска страна

Иван Бояджиев: По бреговете на Африка за преселение чакат 17 млн. души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нито войната в Сирия, нито мизерията в Африка и притокът от хора през разнебитената Либия скоро ще секнат. Така стигаме до въпроса какво точно се предлага на правителствата. Много от тях, особено от Източна Европа, настояваха за паралелно затягане на границите освен солидарното приемане на хора.

От общо осем законодателни действия, само едно е посветено на охраната на външната граница – на спирането на миграционния поток. Всички останали касаят условията за прием на бежанци и за тяхното настаняване. 

Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" кореспондентът на БНР в Брюксел Никола Миладинов. Предвидени са мерки, въз основа на които Европейската комисия да прецени дали в дадена страна има кризисна ситуация с бежанците, след което да се позволи, евентуално, тя да изпраща бежанци към останалите страни.

Квотната система, която Юнкер предлага, ще дава право на социални помощи, здравеопазване, работа и жилище само в приемащата европейска страна, но не и в останалите. Идеята е, според Комисията, да накара сирийците да останат там, където са им отредили да бъдат, а не да се насърчава тяхната повторна миграция в Шенгенското пространство.

В предложената днес инициатива не е посочено как полицията в Чехия да възпрепятства бежанците да отидат в съседна Германия.

Иван Бояджиев от Института за изследване на тероризма е на мнение, че бежанската вълна се е превърнала в неспасяем потоп. Според него има опасност за България:

Ние сме по-послушни от всички останали, нищо, че не сме в еврозоната. Каквото ни кажат, това ще направим.

Експертът допълни, че не е ясно дали у нас се регистрират и децата на бежанците или само пълнолетните, в което се крие опасност действителният брой хора да е много по-голям. Той поздрави българските служби за издигането на стената по границата. По бреговете на Африка за преселение чакат 17 млн. души, допълни Бояджиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!