Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Календар на ЛР - Безценният тревист бъз

Има едно растение, което въпреки че е широко разпространеноу нас, на практика е безценно. Казват, дори че е билка със свойства на панацея. Може би не й обръщаме необходимото внимание, защото сме свикнали да виждаме  тревистия бъз или бъзака - буквално навсякъде  - по поляни и шубраци. Наричат го още  бъзовляк или бъзуняк и плодът му се  ползва от векове в народната медицина.

Всъщност у нас са разпространени  три вида бъз. Черен-дървовиден, червен и храстовиден  или тревист. В следващите минути с фондация „Информация и природозащита”  ще ви разкажем за полезните свойства на тревистия бъз, за правилното  събиране на плода, сушенето и използването му.

Тревивистият бъз е не само изключително ценна билка, но се ползва в големи количества и има голямо стопанско значение. Билката е  сред двадесетте най-изнасяни  за периода 2001 - 2005 година  като  средно количеството за  година е близо 412 хиляди килограма .

Важно е да се знае също така, че  тревистият бъз, за който ние говорим и който е така ценен за здравето ни,  прилича много на другия вид  - дървовидния бъз  Разликата между тези два вида бъз – тревист и дървовиден, е в размера. Бъзакът достига височина около метър , докато дървото израства повече. Освен това, узрелите, дори презрели плодове на тревистия бъз, стърчат нагоре в плътна чепка, за разлика от дървовидния, чиито плодове висят надолу, обяснява  доц. Герасим Китанов, ръководител на Катедрата по фармакогнозия на МУ-Пловдив.

 „И при двата вида  се събират плодовете. Но задължително и при единия и другия вид трябва да са много добре узрели. Особено за тревистия бъз е  характерно наличието на  токсични вещества. Така наречените цианогенни гликозиди. Ето защо те трябва да бъдат много добре узрели и тогава се събират и прилагат”.

Тревистият бъз цъфти през от юли до края на август, а плодовете узряват в края на лятото около септември. Сега е сезонът на беритба.

"Трябва да се берат обаче само добре узрелите плодове, тъй като зелените са токсични. За това е важно да се знае кога да се берат, какви правила да се спазват, а съответно и как да се съхраняват след беритба" - разказва Николай Богойски-билкозаготвител от Хисаря и допълва: 

Тревистият бъз се бере на китка. Идеята е да се запази целостта на зърното, защото като се смачка - изтичат му сока, губят се веществата, губят се килограми. А идеята е плодът да се изуши и веществата  да останат вътре. И да има малко листенца, не е проблем, защото ние ги обработваме след това и се махат с машини и техника. Но за предпочитане е да няма"...

Николай Богойски сам често излиза с барачите да бере билки и за него инструктажът е много важен.

„Лично им показвам как се бере, какви са изискванията съответно да бъде чисто набрано , да не бъде намачкано, да се бере  в касетки. Показвам всичко как трябва да бъде”...


Тревистият бъз предлага богата палитра от целебни свойства. Малките черни плодчета са лечебни, когато са добре узрели, меки и при натиск изпускат гъст тъмновиолетов сок. Според доц. Китанов познанията кога да се събират, как да се събират, в коя фаза, по кое време на развитието им е гаранция за доброто качество на плода и съдържанието  на полезни вещества след това. Като консултант на едни от най-големите български фирми за пакетиране на билки и чайове той е категоричен:

„Има две основни неща – Едното да се запази хубавият външен вид . А другото нещо, това са двата принципа, сушене при условия  да се запазят активните вещества в растението”.

Целебните плодчета на бъзака са изключително полезни за човешкия организъм. Прилагат се дори и  противотуморно. Богати са на съединения, които неутрализират свободните радикали, съдържат и много пектин и целулоза.

 „Най- важното  което е –това  са антоциани, които придават този червен цвят. Плодчета добре узрели,  променили цвета си, изсушени или свежи, ако отиват напрво за сокове, имат това  диуретично действие, антиокислително действие, което сега се проучва изключително много. Има четири-пет метода за устновяване силата на антиокислителното действие”.

Тези качества на черните топченца спомагат за извличане на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Когато се обработват и съхраняват правилно, полезните вещества в тях се запазва, обяснява доц. Китанов.

„Принципа на сушене Най-напред на слънце, при естествени условия защото и в къщи ако са на влажност ще мухлясат. Докато повяхнат. Могат да се оронят  като повяхнат или да се изушат със стъблата и  след това да се изронят.  Особенно, когато са в сушилни-  те са при 50-60 градуса и се сушат, защото имат повече вода. Не трябва да се мачкат, защото никой не събира такава дрога. Преценката при билкарите, които се занимават с билкозаготвяне – те гледат принципно плода, когато го вземат и го разтрият да не цапа. Това е добре изсъхнал  плод. Макар научно е до влажност 10% като изискване  във фармокопеите”

Чудодейните черни плодчета в свежо състояние през есента или сушени през зимата са едно от най-добрите природни средства при лечение на анемии. Освен това са незаменим имуностимулатор, повлияват положително сърдечната дейност и спомагат за понижаване на кръвното налягане. Диана Колева от години събира сама плодчетата бъзак, спазвайки правилата  и приготвя лечебен сироп  за цялото семейство.

„Добре е китките да се режат с ножичка цели. След което се избират черните зрънца, без дръжки. Трябва да се избягват зелените, защото те са отровни. След това се нареждат в стъклени буркани, ред зърна - ред захар. Най-отгоре се слага по- дебел пласт. На буркана се слага марличка за да може да диша. Така престоява 3 седмици, прецежда се и сиропът се държи в тъмни бутилки. Сиропът се приема сутрин на гладно по една лъжичка за подържане на имунната система”.

Без съмнение бъзакът може да бъде верен приятел на всеки, който цени и използва полезните свойства на билките. Запознанството със семейство Бъзови определено си струва, като не забравяме, че билките са най-полезни, когато сме си ги набрали сами, спазвайки правилата, а и са добра възможност за добър доход. Билкозаготвителят Николай Богойски дава и конкретен пример за това

” Един човек днес може да набере межд 100 и 300 килограма. Цената за плащане е средно  около 20 стотинки на килограм. Тоест едно семейство си вади един приличен доход от порядъка между 100-200 лева за 4-6 часов работен ден”.

Така, че ако искате за зимата да имате сушен плод от лечебния тревист бъз, може разбира се  да си купите от аптеката, но все още има време и може би  ще решите сами да си наберете от моравочервените кичести чепки.

И накрая да припомним, че  освен  за обогатяване на домашната билкова аптека за лично ползване, тревистият бъз като  многотонажна билка при добро познаване, спазване на правилата за събиране,сушене и преработка и  разбира се желание от страна на всеки един човек може да се превърне в печеливш семеен бизнес..

Още информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация „Информация и природозащита“ на адрес rubriki.eu, където те са подредени по теми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09