Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече може да бъде разгледана първата изложба в България на Кристо и Жан-Клод

Снимка: БТА

До 22 ноември може да бъде разгледана първата в България изложба на световноизвестния творец от български произход Христо Явашев-Кристо. Тя е открита в Софийската градска художествена галерия.

Експозицията носи името "Кристо и Жан-Клод - Графики и обекти 1963-2014" и представя 130 оригинални отпечатъци, предмети и снимки на осъществени и неосъществени творби на българина и неговата съпруга Жан-Клод. Изложбата показва редица проекти, останали нереализирани, но съставляващи важна част от творческото мислене на двамата автори. През нея изчерпателно, както хронологически, така и тематично, може да се проследи израстването на Кристо като самостоятелен автор и съвместната работа с Жан-Клод, довела до осъществяването на някои от най-значимите проекти в съвременното изкуство - "Опакованият Райхстаг", "Бягащата завеса", "Портите", отбелязва Аделина Филева, директор на галерията.

В рамките на изложбата сме подготвили и една поредица от филми, разказваща за този творчески път, и, разбира се, две лекции, които галерията ще обяви допълнително, където публиката може да чуе още интересни неща за това изкуство и да зададе своите въпроси, обясни Филева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Инсталацията „Голяма въздушна опаковка”, която е създадена от въздух, плат и въжета, е висока 90 метра, широка е 50 метра и тежи 5,3 тона и изпълва изцяло зала Газометер в Оберхаузен, Германия, бившо огромно хранилище за природен газ, превърнато в изложбен център през 1988 г.

Културна хроника: Световноизвестният авангардист Кристо Явашев, роден в България, създаде най-голямата скулптура на закрито

© Снимка: БГНЕС До 28 април в Националната художествена галерия в София може да се види изложбата „Голо тяло”. Тя показва най-доброто от най-известните български художници и скулптори от началото на ХХ век. Всяка от творбите е шедьовър. Редом с..

публикувано на 19.03.13 в 11:35

Община Благоевград поздравява Христо Явашев с „инсталация чадъри”

Община Благоевград поздравява световно известния художник, скулптор и авангардист с „инсталация чадъри” по повод рождения му ден. Христо Явашев е пример за творци в целия свят. Неговото име носи гордост за родината ни. Той прослави България с..

публикувано на 13.06.15 в 10:14

Ранни творби на Христо Явашев показват в Нощта на музеите

Над 20 столични музеи и галерии ще участват в Нощта на музеите под патронажа на Френския институт в София, българското Министерство на културата и Столичната община. Партньор по проекта тази година е "Виваком". Зрителите ще имат достъп до..

публикувано на 19.05.12 в 07:08