Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по науките и иновациите инспектира строителната площадка на "София Тех Парк"

| обновено на 08.10.15 в 15:32
Снимка: БГНЕС

Европейският комисар, отговарящ за наука, изследвания и иновации Карлуш Моедаш оцени високо изграждането на "София Тех Парк", за което България усвоява 50 милиона евро по Оперативната програма "Конкурентноспособност". Моедаш инспектира строителната площадка в присъствието на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на образованието Тодор Танев.

Надявам се, че мога да помогна, но това, което виждам тук, е фантастично. Поздравления за "София Тех Парк". Този център е пример, който показва връзката между познанието и това познание може да бъде превърнато в продукт, защото това наистина е нещо, което липсва в Европа, каза Моедаш.

Еврокомисарят ще дойде и на откриването на комплекса на 26-и ноември, но заедно със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен. Анонса направи премиерът Бойко Борисов:

Освен магистрали, жп линии, пречиствателни станции, зали, държавата инвестира и в този индустриален парк, където са лаборатории, само високи технологии и каня фирмите да дойдат. Да стане едно място, където иновациите, технологиите, а и върховите постижения в науката и в образованието да бъдат тук.

В технопарка ще се настанят високотехнологични компании, допълни Томислав Дончев

Ние имаме стратегия за интелигентна специализация, която е определила най-перспективните сектори за България, разбира се, тя, картината е динамична, могат да се сменят. Акцентите естествено са информационни технологии, но също биотехнологията, фармацията. Да не забравяме и сектори като машиностроене и електроника.

Карлуш Моедаш ще се срещне и с президента Росен Плевнелиев.

Основната цел на посещението на Моедаш е да връчи на министър-председателя доклада и заключението от партньорската проверка на националната система "Наука и иновации". Тя е към европейската рамкова програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020".  Еврокомисарят ще запознае българските учени с основните резултати от оценката и препоръките в тях.

Средствата за научно-изследователска дейност трябва да достигнат 1,5% от БВП до 2020 година. Определящ фактор за това ще бъде реформирането на научно-изследователската и иновационната система, заяви министърът на образованието Тодор Танев.

По време на конференция Карлуш Моедаш обясни за ползите от новия механизъм, с който да се помогне на държавите - членки на ЕС да реформират политиките си в областта на научните изследвания и иновациите.

В среща с учените, на която присъстваше и образователният министър, Моедаш посочи основните препоръки към България, направени в доклада: 

Първата е как да имате национална научна агенция, която да бъде устойчива и да е в състояние да взема валидни решения, които да се основават на партньорска проверка на конкретните проекти, за които става дума. Тя да взема решенията и те да бъдат обосновани. Партньорската проверка е най-добрият подход, когато се търси начин финансирането да отиде при най-добрите проекти. Втората препоръка е да имате подход с многобройни участници и заинтересовани страни, което да доведе до един национален дневен ред на науката. Инвестициите в научна и развойна дейност да бъдат повишени и да достигнат до 2020 година да достигат до 1% от БВП.

Репортажа чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!