Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Не трябва да се пренебрегват отговорностите ни да пазим националната си граница

| обновено на 16.10.15 в 14:13
Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев изразява дълбоко съжаление за случилото се снощи близо до българо-турската граница, където беше прострелян афганистански мигрант. В позиция, разпространена от "Дондуков" 2, държавният глава нарича станалото нелеп инцидент. Той отново призовава за единни и бързи общоевропейски мерки за решаване на бежанската криза.

Плевнелиев одобрява бързата реакция на органите на реда, както и започването на независима експертиза, която да оцени действието за случилото се обективно. Държавният глава призовава на разследващите да бъде осигурено необходимото спокойствие, а търсещите закрила на българска територия да спазват правилата и да не извършват деяния, които противоречат на българското и европейското законодателство. Президентът подчертава, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, независимо от държавата и произхода им. Плевнелиев обаче смята, че не трябва да се пренебрегват отговорностите да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на Европа, съгласно ангажиментите на страната ни.

Президентът напомни, че България е сред първите държави в Европа, подложени на засилен миграционен натиск и предприели спешни мерки за адекватната охрана на външните граници на ЕС. Две години по късно, страната  ни остава една от малкото държави-членки на ЕС, които стриктно се придържат към европейските регулации спрямо търсещите закрила. България продължава да регистрира всички мигранти, преминаващи през страната ни.

Междувременно е започнало разследване на инцидента. Според МВР полицаят Вълкан Хамбарлиев е стрелял във въздуха и куршумът е рикоширал.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!