Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотев се качи на вълната на ГЕРБ в национален мащаб

Извънсоциологически фактори повлияха на резултатите от екзит – пола  в Пловдив вчера, коментира социологът Юрий Асланов от АФИС.  Припомням, че социолозите отчетоха разлика между 6-7 процента между Тотев и Атанасов. 

Скритият вот, отказът на респондентите  да посочат за кого са гласували доведе до изкривяване, обясни Асланов и уточни, че при паралелното преброяване разликата се е стопила до 1,5 процента.

Според него активността в Пловдив не е ниска, а традиционна. Като аргументи социологът посочи, че активността на първия тур е била по- висока заради преференциалния вот и референдума. Енергията, която партиите вложиха в преференциите  не се състоя на балотажа, добави Юрий Асланов.

За Пловдив това е победа на статуквото, което има своя логика, макар че в предизборния период проучванията показаха разочарования от местната управа и анти Тотев настроения. Вълната на ГЕРБ обаче в национален мащаб даде възможност на Тотев да се качи на  нея и да спечели, макар и  с малко, коментира вотът на пловдивчани социологът.

Изборите в България се печелят по много начини, на места ГЕРБ печели просто защото заложи на авторитетни и популярни лица като София, Бургас и Стара Загора, на  други места заради слабата алтернатива, а на трети места със „средства на технологичните сражения“, каза Асланов.

Според него ръководството на БСП трябва да се оттегли и да отстъпи мястото си на хора с енергия. БСП  е извадена не само от големите градове, но и от селата като запазва присъствие само в малките общини, обясни резултата на левицата Асланов и добави, че този шамар трябва да  утрезви столетницата. БСП е в агония, каза Асланов.

Той смята, че забраната да се публикуват социологически данни в изборния ден е анахронизъм и трябва да се отмени, защото в ерата на интернет не можеш да ограничиш никого. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага..

обновено на 14.05.24 в 15:31

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19