Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гунтрам Волф: България трябва да реформира държавния си сектор

България трябва да работи по реформирането на държавния сектор, да се отърве от корупцията и да подобри банковата си система. За България би било препоръчително да интегрира банковата си система в еврозоната. Потенциално това може да стане като се присъедините към Единния механизъм за банков надзор на Европейската централна банка, още преди страната да е приела еврото. Има логика, защото това означава, че ще има още един външен регулатор извън България, който е много независим. Той веднага би установил ако има случаи на корупция в българските банки. Това ще направи българската банкова система и икономика по-силни. Мнението е на германския икономист д-р Гунтрам Волф, директор на влиятелния аналитичен център БРЮГЕЛ,  който преди това е заемал различни позиции в ЕК и Бундесбанк, бил е и съветник в Международния валутен фонд. Пред "Хоризонт" Волф сравни икономическата ситуация в България с тази в други европейски страни:

За разлика от България, Ирландия има изключително силен човешки капитал, държавната администрация е много ефективна и привлича инвеститори от целия свят. Същото важи и за Естония и другите Балтийски страни, където се разкриват много работни места в сферата на високите технологии.

Според есенната прогноза на Европейската комисия икономическото възстановяване на Европейския съюз ще продължи да е бавно, а Брюксел очаква по-нисък ръст на икономиката на България - 1,5% за 2016 г. спрямо 2,1 на сто, заложен от българското правителство.  Растежът от 1,7% през тази година се дължи главно на износа на български стоки и ниските цени на петрола, но той ще се забави догодина заради процедурни изисквания при реализацията на проекти, финансирани от еврофондовете, смята институцията. Според ЕК очакваните през 2016 г. 2% ръст на брутния вътрешен продукт/БВП/, заложени от правителството България ще достигне едва през 2017. Безработицата ще остане на високото си равнище, като единственото й намаление ще се дължи на пенсионирането на голяма част от трудещите се, без да има кой да ги замени на пазара на труда.

В интервю за предаването "Събота 150" д-р Гунтрам Волф подчерта още:

Поуката от случая с Гърция е, че няма начин безразсъдната макроикономическа политика да ви помогне лесно да забогатеете в дългосрочен план и да растете по-бързо от всички останали. Нужни ви са подходящи условия за инвестиции, добра държавна администрация, липса на корупция, качествена образователна система и така нататък. Цифрите в икономическата прогноза за България догодина наистина са разочароващи. Вие икономика, която има да наваксва и по принцип трябва да растете по-бързо от средното за ЕС.  Макроикономическите показатели в България са добри. Ако правим сравнение на международно ниво обаче страната не се справя добре. Заедно с Гърция, Румъния и до известна степен Южна Италия, вие сте на дъното на таблицата в ЕС, посочи Волф.

Още акценти от разговора с д-р Гунтрам Волф - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!