Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Попов: Охраната на обществения ред трябва да бъде основната функция на МВР

МВР трябва да прави политики в областта на сигурността, а всички важни служби, пряко свързани с тази политики, трябва да останат като изпълнителни агенции, но отделени от ведомството

МВР
Снимка: БГНЕС

МВР трябва да прави политики в областта на сигурността, а всички важни служби, пряко свързани с тази политики, трябва да останат като изпълнителни агенции, но отделени от ведомството. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на "Риск монитор" Стефан Попов.

Според него охраната на обществения ред е основната функция на МВР и това трябва да стане центърът на МВР. Останалото от структурата на ведомството трябва да се изчисти. Ако това се случи, това би било радикална реформа и обясни:

Социалните придобивки в МВР са част от договорения пакет от години и не може да бъде съкращаван така директно. Тук не става дума за някакви големи средства, макар и погледнати в перспектива на 10-15 години напред.

Бюджет на МВР е около 1,1 млрд. за следващата година и съкращаването на годишна база с около 25 млн.е незначително, заяви още той:

Ако става дума за едно съкращение, в което във ведомството ще останат около 25 млн., не е значителна сума от гледна точка на големия проблем. Необходимо е преструктуриране и изграждане на една ефективна полицейска институция. Рискът, който правителството пое, не заради структурните промени, аз не знам защо се случи.

Титаничността в обема на МВР затормозява основната функция, около която трябва да се построи това министерство, която е полицейската функция. МВР трябва да се мисли преди всичко функционално по отношение на охраната на обществения ред.

Целия разговор на Силвия Великова със Стефан Попов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

КСНС при президента обсъжда геостратегическите рискове за България

При президента Росен Плевнелиев се провежда заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради промените "в геостратегическата среда и произтичащите от това рискове" за България. Участниците в Съвета ще изслушат директорите на..

обновено на 10.11.15 в 12:36
МВР

Хамид Хамид: МВР трябва да бъде разчистена от излишните структури

Реформа в МВР не може да бъде направена единствено чрез съкращаване на разходи. Вътрешното министерство трябва да бъде разчистено от излишните структури. Ще гласувам за отпадането на преходните и заключителните разпоредби, защото смятам, че..

публикувано на 10.11.15 в 08:27