Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските политици поставят под въпрос ефективността на европейската система за граничен контрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ефективността на европейската система за граничен контрол се поставя под въпрос от френските политици. Те търсят отговор на въпроса, как Абделхамид Абауд, вероятният главен организатор на атентатите в Париж, е успял да проникне в Европа.

Абделхамид Абауд, предполагаемият мозък на терористичните атаки в Париж, е бил заснет от камера край метростанция на парижкото предградие Монтрьой малко след атентатите, както съобщи френската полиция.

Терористът беше убит в сряда при операцията на френските специални части в Сен Дени. Предполага се, че атентаторката-самоубийца, която се взриви по време на щурма, е 26-годишната Асна Аит Буласен. Описвана като фриволна, отворена и безразлична към исляма, младата жена се е променила до неузнаваемост само за няколко месеца, както споделят пред френските медии нейни потресени близки.

Незабелязаното появяване на Абауд, един от най-страшните палачи на "Ислямска държава" в Сирия, повдигна тревожния въпрос за проникването на терористи сред вълната от бежанци, за което предупреди снощи пред телевизия "Франс 2" френският премиер Манюел Валс:

Трябва да направим всичко възможно, за да защитим в още по-голяма степен французите, да задействаме нещата именно на ниво граници в Европейския съюз. Трябва всяка държава, която граничи с Франция, да изпълнява напълно своята роля, да поеме отговорността. Казвам това, защото, ако Европа не направи това, цялата шенгенска система ще бъде поставена под въпрос.

Днес френският Сенат ще гласува удължаването на извънредното положение в страната до три месеца, което вчера беше одобрено от Националното събрание.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС на извънредно заседание за затягане на трансграничния контрол

Спешни полицейски мерки за трансграничен контрол на движението на терористите обсъждат на извънредно заседание министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС. От българска страна участват вицепремиерът Румяна Бъчварова и министър Христо Иванов ...

обновено на 20.11.15 в 11:51
Бернар Казньов

Франция призова европейските страни за спешни решения за борбата с тероризма

Френският вътрешен министър Бернар Казньов призова европейските страни да приемат спешно решения за борба с тероризма, след като са изгубили твърде много време. Той направи това изявление при пристигането си на извънредното заседание на..

публикувано на 20.11.15 в 11:13