Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Гегов: Доставките на газ за България в момента са нормални

| обновено на 25.11.15 в 12:44
Снимка: БГНЕС

В момента доставките на газ за България са нормални, каза за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.


По-рано днес, руският енергиен гигант "Газпром" съобщи, че спира доставките за Украйна, след като Киев не успя да направи авансово плащане за нови количества. Русия не е предупреждавала България за евентуално спиране на доставките и транзита, заяви Георги Гегов:

Режимите са нормални, включително и транзитът за Турция в момента е нормален. Доставките за България също са нормални. Чирен е подготвен да може да вадим от там газ, ако се наложи. На режим добив е . В момента тъкмо сме се събрали да видим какви действия превантивно можем да предприемем в тази връзка. Нямаме официално предупреждение от Москва. Следим режимите буквално минута по минута. В хранилището има над  450 млн. куб. метра газ, което е над 90% от обема. Важното е за момента да не предизвикваме притеснения в обществото.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов обясни, че газохранилището в Чирен е пълно:

Уредите на пункта, на който ние приемаме газа, показват, че няма спадане на налягането, което би било предпоставка за намаляне на количеството в нашата посока. Това, което можем да потвърдим, е, че в Чирен като обем газохранилището е около 90% запълнено. Още повече, че вчера за първи ден тествахме системата, т.е. вече е обърнат от режим нагнетяване в режим на добив. Това означава, че имаме готовност при необходимост да изваждаме количества, които биха се получили като дефицит.

Интервютата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Алексей Милер

"Газпром" спря доставките на газ за Украйна

Руският енергиен гигант "Газпром" съобщи, че спира доставките на газ за Украйна, след като Киев не успя да направи авансово плащане за нови количества. Директорът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че до 7.00 часа по Гринуич украинската компания..

публикувано на 25.11.15 в 10:13