Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврофондовете за България не са орязани в бюджета на ЕС за 2016-а

| обновено на 07.12.15 в 14:19
Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС
Форум срещна за пореден път бизнеса и правителството в подкрепа на българската икономика. Гости бяха българският еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия – Кристалина Георгиева и премиерът Бойко Борисов. Срещата беше и с участието на представители на общините.

Няма орязване на еврофондовете за България в бюджета на Европейския съюз за 2016 година, обяви Кристалина Георгиева.
В него няма риск за отлагане на плащанията, дължими през 2016 година, и в него няма отлагане на поемането на задължения за бъдещите години в периода.

Кристалина Георгиева коментира очакванията за енергийните проекти:
Моята колежка, комисарката по конкуренцията, госпожа Вестагер, има планове да дойде в България в началото на годината, някъде януари, февруари. Да се надяваме, че няма да има повече отлагане, че дори може би по-рано ще получим отговор на тези въпроси.

Премиерът Бойко Борисов отново подчерта усилията, които страната ни полага по отношение на изпълнението на европейските си ангажименти – и през бежанската криза, и при усвояването на еврофондовете, и при спазването на финансовата дисциплина. Без претенциите да сме безгрешни и да сме най-добрите, каза той. Но Европа вижда и отчита това.

Премиерът подчерта, че парите ще се усвояват, така че да се усети от всички хора, и предупреди бизнеса, че за него европейските средства са не само възможност, но и отговорност:

Има огромни милиарди европроекти и програми – достатъчно, за да процъфтява бизнесът във всяка една сфера, стига да бъде правен грамотно и разумно. Към този момент България е не само втора по усвояване на еврофондове, което означава добър административен капацитет и на общините, и на правителствата, и на хората, които се занимават с това, но и сме под 2% грешки. Това показва, че нашите хора работят доста по-кадърно от много държави в ЕС.

Министър-председателят съобщи още, че в енергетиката най-накрая се очаква НЕК да излезе на печалба, а по отношение на фискалната рамка прогнозира планираният дефицит за 2017 г. да падне до 1%:

Мисля, че в колкото и тежко време да приехме нашия бюджет, той отговаря на много от исканията, които имаше.


Европари ще се усвояват с година по-рано в сравнение с предишния период, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Дончев подчерта, че финансирането на ведомства и общини ще става само срещу реформи.
Имаме плащания по всички от програмите, дори преди края на годината ще успеем да възстановим финансирания от Европейския социален фонд. Със сигурност по отношение особено на държавните институции, включително и общините, ще са необходими повече усилия, доколкото поради предварителните условия европейското финансиране е пряко свързано с реформи. И ако няма реформи, няма финансиране.

За намесата на Еврокомисията по казуса с непозволена държавна помощ в енергетиката, вицепремиерът Томислав Дончев коментира:
Когато призоваваме Европейската комисия за бързо действие, ние имаме, наред с това, случаи, където България е проверявана, доколко ни е либерален газовият пазар, и там една проверка може да завърши не по най-добрия начин.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!