Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако получат признание за откритието, японските учени ще дадат на 113-ия елемент името на Страната на изгряващото Слънце

Имената на учените, които са синтезирали 113-ия химичен елемент от Менделеевата таблица, ще бъдат обявени в края на януари следващата година. Ако авторството бъде присъдено на японските учени от Института за естествени науки "Рикен", новият химичен елемент ще бъде наречен на името на Страната на изгряващото Слънце - т.е.  японий, обяви вестник "Санкей". 

В природата не съществуват химични елементи, чиито атомен номер да е повече от 92. Синтезирането на тези тежки и много нестабилни елементи обаче е едно от най-големите предизвикателства за учените.

За авторството и откриването на 113-ия в Менделеевата таблица претендират учени от САЩ,  Русия и Япония. Според информация на вестник „Санкей“, на обединената комисия на Международния съюз за чиста и приложна химия (IUPAC) и на Международния съюз за чиста и приложна физика (IUPAР) е бил представен доклад, според който достоверността на синтеза, извършен от японските учени, е по-голяма, отколкото е работата на специалистите от Русия и САЩ. В Страната на изгряващото Слънце елементът е синтезиран три пъти в института „Рикен“ - това е водещият научен институт в Япония, който има и чуждестранни филиали.

Сега научният екип от „Рикен“, ръководен от  Косуке Морита, се надява  да направи Япония първата страна в Азия, на която се пада честта да  назове елемент в периодичната система.

Чуйте звуковия файл, за да научите повече за работата на японските учени от института "Рикен" и за химическия елемент, който още няма име.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!