Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият руски космически кораб ще се казва "Гагарин", "Вектор" или "Федерация"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обществено гласуване, което се проведе до 23 декември, определи три варианта за името на новия руски космически кораб, който се разработва от Ракетно космическата корпорация „Енергия". Най-много гласове получиха наименованията „Гагарин“, „Вектор“ и „Федерация“. В допитването за името на кораба са участвали около 35 хиляди души, като най-активни са били младите хора, а на териториален принцип най-много участници във вота има от Москва и Санкт Петербург, както и сред жителите на Далечния Изток на Русия.

В рамките на конкурса, който започна през август и беше организиран от РКК “Енергия“ с участието на „Роскосмос“ и Обединената ракетно космическа корпорация , бяха получени около 6 хиляди различни предложения за наименованието.

Сред тях, във финалния етап на допитването,  „Гагарин“  получи най-много гласове, като 10 389 руски граждани подкрепиха предложението новият проект да носи името на първия космонавт Юрий Гагарин.

Победителят в конкурса ще бъде определен от жури с председател директора на „Роскосмос“ Игор Комаров и ще бъде обявен в средата на януари догодина. На 15 януари ще бъде обявен и победителят сред гласувалите, който ще получи като награда пътуване до космодрума „Байконур“ през пролетта, където ще стане свидетел на изстрелването на кораба „Союз“ за поредната мисия до Международната космическа станция.

Повече за новоразработвания космическият кораб, който в перспектива може да излети до Луната, може да научите от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!