Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изминаха 19 години от януарските събития на 1997-а и атаката срещу парламента

Снимка: БГНЕС

Годината е 1997 година. Възгласите „Червени боклуци“ огласят центъра на столицата. Левът е напълно обезценен. България е в хиперинфлация.

Отиваме към подготовка на национална политическа стачка и гражданско неподчинение, така тогавашният лидер на СДС Иван Костов се обръща към протестиращите пред Народното събрание. В нощта срещу 11-и януари протестиращите нахлуват в сградата на парламента.

Когато вече се събра много народ се обадих на Добрев (тогавашният вътрешен министър Николай Добрев – бел. ред.) да се обади на всички пожарни да напръскат хората със студена вода… Хвърляха се павета в моя кабинет, хвърчаха от прозорците… Първанов (Георги Първанов, тогавашен председател на БСП – бел. ред.) отсъстваше през целия ден, което ме кара да мисля, че е знаел какво ще стане, спомня си тогавашният председател на парламента акад. Благовест Сендов.

Президентът Петър Стоянов тогава отбелязва:

Компромис може да се постигне. Отстъпки трябва да бъдат направени. Единственият отдушник на народното недоволство може да бъде обявяването на дата за предсрочни избори. 

Ето и размислите на акад. Сендов по големия въпрос за играчите на Прехода и влиянието им върху развитието на страната:

Сбъркана беше посоката. Трябваше да се даде върховенството на управлението на един човек, който вижда нещата не като преход от социализъм към по-добър социализъм, а като преход от тоталитарен към демократичен ред. Трябваше да дойде човек, лежал в затворите, но БСП, която държеше всичко в ръцете си, искаше да си осигури спокойствие – нашите хора да си останат на местата.

Кои станаха големите богаташи? Кои натрупаха големите милиони? Това са хора, които са били вътре и са знаели какво ще стане… Има ли по-добри бизнесмени от бивши членове на Държавна сигурност? Просто от едното място на другото. Няма никаква идеология.

Целия репортаж по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!