Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможности за култивиране на забраненото за събиране у нас седефче

Седефчето е лечебно растение, включено в Червената книга на България.Събирането му като билка, ограниченото разпространение и ниската плътност на популаците му са причините да бъде обявено за защитен вид, забранен за събиране от дивата природа. През годините част от находищата на седефчето са унищожени заради разработването на кариери за добив на варовик, залесяване, утъпкване и унищожение при паша на селскостопански животни. 

Популации на вида се намират в границите на резерватите „Калиакра“ и „Червената стена“, природен парк „Шуменско плато“ и в няколко защитени местности, включени в Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Седефчето е полухраст с височина до 60 сантиметра, с жълти цветове като въпреки красивото си име има силна неприятна миризма. По листата на растението се забелязват тъмни точковидни етеричномаслени жлези.

В народната медицина стръковете, съцветията и листата от него се  използват  за лечение на много болести, а  като част от чайови смеси за нормализиране на високото кръвно налягане и за лечение на жлъчно – каменни болести. Според д- р Станко Станев, който е създател на сортове, технологии и разсади на лечебните растения приложението му през последните години у нас е ограничено и трябва да става след лекарско предписание. По думите му то се използва в чайове или като екстракт за фармацевтични препарати. 

Въпреки ограничената му употреба търсене на седефче на пазара има. Потвърждава го търговецът на билки от Велики Преслав Илия Йорданов, който търси да купи суровина от него.

И ако у нас седефчето не е сред популярните билки и трудно се осигурява суровина от него, то в чужбина има сериозно търсене, добавя д-р Станев. 

Забраната за събиране на седефче от природата  налага осигуряването на суровина от него да става или чрез внос или чрез култивиране на лечебното растение. Отглеждането му, събирането му и съхраняването му  е подчинено на допълнителни изисквания, заради отровните вещества, които съдържа, но култивирането на седефче е възможност за земеделските стопани да тестват отглеждането му и да спечелят. Потвърждават го Илия Йорданов и директорът на една от големите у нас фирми за производство на чайове Вили Попова. Според д-р Станев, който е автор на технологии за отглеждане на ЛР седефчето може да се отглежда навсякъде в страната.

Преди десетина  години на малка площ седефче е култивирано в Казанлъшко и Панагюрско. Опитът може и да е загубен, но пък и пазарите са се променили и като изисквания и като цени, особено след присъединяването ни към ЕС.  Печели този, който може да отговори на търсенето. Осигуряването на суровина чрез култивирано отглеждане на билки от забранени за събиране  лечебни растения, или по- малко популярни, е шанс фермерите ни да пробият на пазарите, особено ако се сключат договори за предварително изкупуване. 

Успехът  на  култивирането  зависи  и от  правилния  избор  на  вид  и  сорт  лечебно растение, на мястото и спазването на съответната технология.

Повече информация за опазването и култивирането на лечебните растения може да намерите на сайта на проекта на фондация „Информация и природозащита“ на адрес rubriki.eu, където те са подредени по теми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09