Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щастливият януари на диригента Густаво Дудамел

Густаво Дудамел
Снимка: BBC/Chris Christodoulou

Първо дойде новината, че следващият Новогодишен концерт на Виенските филхармоници на 1 януари 2017 година ще бъде под негово диригентство и така венецуелецът ще влезе в историята като най-младия маестро, на когото е оказвана подобна чест.

После, на 26 януари 2016 година Густаво Дудамел отпразнува 35-ия си рожден ден и това стана повод той да бъде избран за "Артист на седмицата" на Classic FM - Лондон. В сайта на престижната радиостанция научаваме, че Густаво Дудамел и Даниел Баренбойм са записали заедно албум с музика на Йоханес Брамс, че през 2009 година, освен че е започнал работа като музикален директор на Лосанджелиската филхармония, където продължава да бъде и до днес, е попаднал в списъка на 100-те най-влиятелни личности на Time Magazine, а през 2013-а на екран излиза филмът "Освободителят", посветен на Симон Боливар, в който Дудамел дебютира като филмов композитор.

Новината днес е, че Густаво Дудамел ще дирижира Младежкия оркестър на Лос Анджелис по време на Супербоул на 7 февруари - финалът на сезона в Националната футболна лига на САЩ. Денят, в който се провежда Супербоул, винаги се превръща в национален празник за милиони американци, които следят събитието по телевизията.

Това е чест и изключителна възможност за Младежкия оркестър на Лос Анджелис, както и почит към всички младежки оркестри по света. Когато свирим, ще го направим за всички младежи по света, за да ги вдъхновим да създадат едновременно по-добър живот за себе си и по-добро бъдеще, казва по този повод знаменитият диригент Густаво Дудамел.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!