Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чиновници от Здравната каса са объркали 70-те % орязване за УНГ ?

Намерението с близо 70% намаляване на парите за клиничните пътеки за “Уши, нос и гърло” предвидено от  Националната здравноосигурителна каса, предизвика протеста на гилдията. Представители на Университетските клиники по Ушно - носно - гърлени болести и от членовете на Борда по УНГ болести към Българския лекарски съюз излязоха с протестна декларация. Във всички градове на страната  има недостиг на  УНГ лекари, а в някои области дори няма специализирани отделения, казват лекарите. Те ще поставят проблема на срещата със здравния министър Москов в понеделник в Пловдив.

Според  доц.д-р Илиан Дойков, управител  на УМБАЛ "Каспела" в Пловдив  и специалист УНГ болести, тези 70 процента са предложени поради невнимание от чиновници в здравната каса, поради административна некомпетентност.

  Ние бяхме силно изненадани, даже и не го допускахме. Преди два месеца се проведе заседание на Дружеството по оторингология, където се разгледаха както цените, така и обемите за извършваната дейност и всички ние смятахме, че всичко ще продължи както беше последните 4 – 5 г.  За вашите слушатели да поясня – здравната каса разполага с един ресурс, той се разпределя по всички специалности – гастроентерология, оторингология, хирургия, кардиология и там в тази класация, макар и на последно място, специалността „Уши, нос и гърло” разполага с 26 млн на година. Това означава, че тази специалност може да обгрижи пациенти със заболяване „Уши, нос и гърло” в рамките на 26 милиона за годината. Ние, разбира се, сме се примирили с тази наша последна позиция в рейтинга, в класациите, тъй като винаги има първи, има и последни, обаче въпросът е, че се промени цифрата – тя вече не е 26 милиона или 32 млн заедно с лицево-челюстна хирургия, а е намалена със 70 %. Това означава, че всички вие в студиото, хората, които в момента слушат радиото са ограничени със 70 % до достъпа до тази помощ.

Какво означава това? Сега ви обяснявам колко е простичко. Значи, всички ваши слушатели седят в момента до радиото, едни си карат колата – отиват на работа, да, обаче някъде от около месец – месец и половина някои от вашите слушатели имат дрезгав глас, днес в 3 ч си е назначил преглед при лекар и точно днес, точно в 3 ч установява, че това не е нещо елементарно, пресипнало от пушене на цигари, а се касае за някаква много тежка, тежка диагноза. За съжаление ракът на ларинкса е изключително тежка диагноза, много мащабна операция и за съжаление се повишава като процент от общата заболеваемост. До миналата година за това заболяване за него беше отредила здравната каса 2200 лв за обгрижване на този пациент. И тъй като тези пари естествено са недостатъчни, защото операцията, както споменах, е много голяма, много мащабна, всички онези, които са оперирани и в момента слушат пред радиото знаят за какво говоря. Значи, това е една голяма, обезобразяваща операция, понякога е необходимо да се прави шийна дисекция и следоперативният период в рамките, да речем, на 10 – 20 – 30, не дай си Боже, до три месеца дни. След което същият този човек, дето е бил в 3 ч на преглед и е установил това нещо разбира, че с новите предложения на касата това е оценено на хиляда лева. Ние сме предложили 2950 лв, за да може да бъде една усреднена стойност между хората, които може да ни излязат 2500 и тези, които ще ни бъдат като разход от 5 – 6 – 7 хиляди лева. Всичко е много индивидуално. Тъй като вече ние сме натиснати от този факт за тези хиляда лева, то просто няма смисъл да се сключва договор. Не може едно сирене да струва 10 лв на пазара и касата да казва „О, браво, на вас ще ви дадем 2 лв и вие да сте доволни.” Просто от тук нататък ние няма да сключим договор, което означава съответно пациента няма къде да отиде по каса, т. е. той си е платил вече здравните осигуровки, а на него няма да му бъде подсигурено лечение.

На  въпрос за  частните болници в контекста на новата Здравна карта, д-р Дойков заяви, че той  не е по-различен от проблема на всички болници. В момента проблемите, които ще поставим на министър Москов не са за частните болници, а са въобще проблем за болничното здравеопазване. Вътре в самата гилдия може да чуете най-разнопосочни мнения, въпросът е, че, когато те се генерализират в идея, която да бъде изкара пред министъра, то, ние, частните болници не можем да му кажем „слушайте, вие неглижирате частните болници” след като виждам, че същото, абсолютното същото се стоварва и върху другите болници.

Чуйте ме внимателно какво се случва. По новата карта трябва най-добрите лечебни заведения, първо, да се изкарат в една рейтингова листа и след това да започнат да се сключват договори. На пръво място е класирана с 55 точки „Св. Георги”, на второ място Окръжна болница с 44, на трето място е класирана „Каспела” с 40 точки. От моя гледна точка, аз лично трябва да бъда доволен, но в същото време, разберете, всички останали болници си имат персонал, този персонал са лични съдби. Значи ли, че този персонал трябва да седим и да го уволним? Ние казваме – няма да има съкращения на легла, ще има преструктуриране. Представете си едно хирургично отделение в момента го преструктурирате в болница за долекуване. Шефът на това отделение, да речем, 50-годишен човек, който в рамките на всичките тези 50 г. е дал целият си собствен живот, за да се изгражда – взел е една специалност, след това втора, взел е всички сертификатии може да прави първо, второ, трето и на тоя човек сега на 50 г. му давате една подлога и му казвате „Честито, започвай да се занимаваш с долекуване.” Те ще кажат, ама той е много качествен, той ще отиде в друга болница, но в другите болници местата са заети. Къде да отиде точно? И ако е млад човек посоката е ясна, но ако е 50 – 55-годишен човек можете ли да го пенсионирате на тази възраст? Това е голямата мъка със съдбите на хората.

Цялото интервю с доц.д-р Илиан Дойков е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11