Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синан Мохамед:

Сирийските кюрди призовават за натиск върху Турция да спре обстрела по отрядите им в Северна Сирия

Снимка: Николай Кръстев


Кюрдите воюват сами в Сирия против терористичната групировка „Ислямска държава“. Не приемаме действията на Турция по границата и със Сирия и настояваме международната общност да окаже натиск върху Анкара да спре артелерийските обстрелвания на позицийте на въоръжените кюрдски части в страната.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ представителят на Западен Кюрдистан за Европа и Америка Синан Мухамед.

Още от самата поява на демократическото самоуправление в Западен Кюрдистан в Сирия имаше много атаки срещу нас.Тези нападения станаха във всички региони, където живеят кюрди в Сирия. Те бяха извършени от страна на „Ислямска държава“ и „Джабхат ан нусра“.Нашата война е първо против тероризма.В дадения момент ние, като демократически сили в Сирия, работим в единен блок и подкрепяме революционните ни сили и техните действия. Нашите части освобождават много територии, които се намираха доскоро под контрола на „Ислямска държава“. Действията ни са фокусирани върху региона Африн, които е под контрола на „Джебхат ан нусра“, за която се знае, че директно е свързана с Ал Кайда в Сирия.

Явно на Турция не ѝ хареса, че сирийските кюрди освободиха толкова много райони, които бяха под контрола не терористичните формирования и сега се връщаме на земята ни. В момента Турция напада директно територията на Сирия и общностите и народите, които живеят там, като араби, християни,асирийци и други.Тези обстрели са насочени към всички тези общности, не само към кюрдското население. Масираното обстрелване на села в района на Африн в северна Сирия говори за политика на Анкара - че е претърпяла крах. Тя прави всичко това от безсилие. 

Демократическото самоуправление в Западен Кюрдистан ще търси помощ от САЩ и Русия за оказване на натиск върху Турция да прекрати огъня, заяви Синан Мухамед:

Ние не воюваме сами. Правим го в коалиция със САЩ в тази част на Сирия.  Работим и с Русия, която нанася въздушни удари върху територията под контрола на Джебхат ан нусра. Действията на Русия ни помагат много в посока на освобождаването на тези райони. Ние оценяваме като положителна всяка помощ против радикалните групировки в тази част на Сирия.Искаме международните сили да продължават да оказват натиск върху Турция, за да прекрати обстрела на формированията на силите, които се борят против терористите в северна Сирия. Виждате че съвета за сигурност на ООН прие решение за прекратяване на тези обстрели от страна на Турция и се надяваме тя да се вслуша в гласа на международната общност. Не искаме въоръжено военно нахлуване или помощ. Нашите местни сили са достатъчни за освобождението на тези територии. В нашите въоръжени формирования влизат нови и нови арабски сили. Единствената помощ, от която се нуждаем, е да бъдат прекратени атаките срещу нашите формирования. 

Международната общност не допусна сирийските кюрди на междусирийските преговори в Женева и това показва, че не се иска искреното решаване на сирийските проблеми, коментира представителят на Западен Кюрдистан за Европа и Америка:

На всички е ясно, че без кюрдите не могат да се решат сирийските проблеми. В този момент кюрдите създадоха нова политическа система в границите на Сирия, а в тези райони не живеят само кюрди а и още много други общности и народи. В този модел са представени всички - от политическите структури, до въоръжените формирования на тези народи и общности.В ръцете на Демократическото самоуправление в Рожава се намира 18 % от населението на Сирия. Как може да бъдат отричани правата на тези хора и да не ги допускате на преговорите

Според Мухамед моментът не е подходящ за провеждането на референдум в Ирак за съдбата на южен Кюрдистан, но уточни, че не може да се намесва в чуждите дела. Само ако има външен натиск може да има предвижване в тази посока спиране на огъня в Сирия, категорична е тя.

Саудитска арабия и нейните партньори отдавна са част от ставащото в Сирия, защото те помагат на радикалните терористични групировки в страната. Те искат да се намесят не толкова, защото желаят да воюват срещу Башар Асад, а против кюрдите, защото те са носителите на демократична система в района на Средния и Близкия изток, а това не им харесва.Намесата им в Сирия може да доведе до по-сериозен и усложнен вид.Нещата в Сирия могат да се решат единствено с помощта на местните народи и общности, който живеят в границите на страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!