Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност за населението от пожара в защитената местност Калимок-Бръшлен край Тутракан

| обновено на 23.02.16 в 13:05
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Възобновил се е пожарът в защитената местност Калимок-Бръшлен край Тутракан, но няма опасност за населението. Небрежност е вероятната причина за запалването му. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Нихат Ибазер – кмет на село Нова черна:

Пожарът сутринта беше изгаснал сам заради росата. След 10 часа обаче пак започна да гори на едно място. Лично шефът на пожарната в Тутракан дойде да провери на място. За съжаление обаче, не може да се влезе с автомобил. Теренът не позволява, неравен е. Невъзможно е, освен с въздушна техника. Пожарът не отива никъде, защото той е ограничен в самата защитена местност. Това са канали с вода около нея. Най-близката къща до защитената местност е на 1200-1300 метра. Няма опасност от пожар за населението. Той е обграден от канали с вода.

Възникналият в понеделник следобед пожар край Тутракан е засегнал десетина декара растителност в защитената местност Калимок-Бръшлен.

Горели са сухи треви и тръстика в труднодостъпна местност по поречието на Дунав, която е създадена, за да се запази една от малкото останали дунавски влажни зони, известна със своето уникално биологично разнообразие в национален и европейски мащаб.

Това е вторият пожар в защитената територия през последния месец. Огънят е тръгнал от тлеещо огнище и се е разраснал от вятъра, поясни за "Хоризонт" заместник-кметът на Тутракан Петя Василева

Изгорели са големи площи със суха растителност - не са засегнати горски масиви, няма данни за мъртви животни и птици. Категорично няма опасност за близките села Нова Черна и Старо село, които се намират на няколко километра от пожара. Огънят е потушен, но районът се охранява от Пожарната с цел да се предотвратят евентуални нови запалвания. 

Най-вероятно пожарът е в резултат на човешка небрежност, като има подозрения и за умишлен палеж. Подобни инциденти са често срещани в защитената местност Калимок-Бръшлен. Според местната власт основният проблем за бърза реакция в подобни случаи е липсата на достъп до местността. В блатото няма пътища, влиза се по тесен мост, по който не може да мине пожарна. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!