Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без медицински стандарт за спешна помощ няма реформа в сектора

| обновено на 25.02.16 в 16:24

Днес даваме пресконференция, защото искаме обществото да е наясно какво ще се случи, ако бъде стопиран от ВАС този нормативен акт за  стандарта за спешната помощ,  каза в интервю за Радио Пловдив  д-р Десислава Кателиева председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

 Д-р  Кателиева коментира, че ако бъде спрян този стандарт, реформа в спешната помощ няма да има и нищо няма да се промени.  

Тя прогнозира:  Линейките ще продължават да закъсняват и опашките пред спешните приемни отделения ще продължават да се извиват, най-вероятно голяма част от колегите ми ще напуснат, защото ние сме вече обезверени. 

 Много малко млади хора ще искат да работят в една спешна помощ, която не отговаря на европейските стандарти и нещата ще бъдат много сериозно разбалансирани в цялото ни здравеопазване, защото спешната помощ – болнична и извънболнична,  играе ролята на сериозен буфер в здравеопазването ни, което в момента е пак в някаква активна фаза на промени и ако тази система бъде разбалансирана и оставена да работи по старому,  тя няма как да се справи и ще страдат от всичкото това и хората, които работят в системата, и пациентите, които разчитат на нас.

Медицинският стандарт по спешна медицина е обжалван във ВАС от организациите на частните и общинските болници, което създава конфликт, каза още д-р Кателиева.

Да, конфликт има много сериозен и този конфликт ще доведе до сериозни щети както за цялото ни здравеопазване, така и за пациентите ни, така и за хората, които работим в системата. Накратко бих искала да ви кажа как беше създаден новия медицински стандарт по спешна медицина. Миналата година, в началото на годината беше направена работна група в Министерството на здравеопазването, в която влизаха експерти от научното дружество по спешна медицина, експерти от МЗ и работещи в системата. В продължение на четири месеца беше изработван проектът за стандарт и то въз основа на световен опит, проучване на възможностите у нас. Това беше един доста труден, мъчителен процес, но накрая се роди един проект за стандарт, който да не е преписан от тук – от там, а да е български вариант на по-добра спешна медицинска помощ в извънболничната и болничната спешност.

Този проект дава възможност за въвеждането на нови видове екипи в извънболничната спешност, дава възможност за стандартизирано оборудване и инфраструктурно и архитектурно обзавеждане на филиалите на спешната медицинска помощ в страната и спешните приемни отделения, въвежда алгоритмите и медицинския контрол, въвежда парамедиците.

В момента нито една малка общинска болница или частна болница нямат спешно приемно отделение и никога няма да разкрие такова, защото това е в разрез с финансовите им интереси. Но ако нямат разкрити спешни приемни отделения те нямат достатъчно точки по индикаторите за качество, за да сключат договори с Националната здравноосигурителна каса. 

Според д-р Кателиева,  това е всъщност камъчето в обувката на въпросните сдружения, заради което те дават на Висшия административен съд един действащ, изключително необходим в моменнта нормативен акт. Те няма да бъдат закрити, те пак ще сключват договори с касата, но няма да могат най-вероятно да получават достатъчно финансови дивиденти, каквито са очаквали. Няма как да закриеш една частна болница, защото тя се самофинансира, няма как да закриеш една малка общинска болница след като има достатъчно средства за финансирането й. Но няма как да очакваш една частна болница да открие спешно приемно отделение след като частните болници непрекъснато взимат такси за прегледи, за диагностика, за лечение, а спешната помощ по закон е безплатна, денонощна и не зависи от социалния и здравноосигурителния статус на пациента. Няма как една малка общинска болница да направи спешно отделение след като в нея дежурят нощно време по един – двама лекари. Истинските спешни приемни отделения ще бъдат в големите областни болници и в големите универститетски болници, които имат капацитета да бъдат със спешни приемни отделения второ и трето ниво стига да им бъде позволено да го направят. Ако не им бъде позволено няма как да гарантираме на пациентите си своевременност и равнопоставеност на достъпа.

Д-р Кателива каза още, че на предстоящия събор  на БЛС ,който започва в петък, от Асоциацията ще потърсят отговор от УС на БЛС, защо са заявили позиция, че са против стандарта за спешната помощ.

Цялото интервю с д-р Десислава Кателиева е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27