Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да не виждаме пациентите като подвижни портфейли

Аз съм същевременно и лекар, и пациент, така че се старая да гледам нещата и от едната, и от другата гледна точка. Истината е, че в България работят прекрасни лекари, световно утвърдени, както имаме и прекрасни пациенти. А нещастието за всички е, че явно нещо куца в системата и в крайна сметка тези прекрасни лекари и прекрасни пациенти обикновено са изключително недоволни един от друг,  коментира състоянието на здравеопазването у нас холистичният лекар д-р Галина Арабаджиева.


  Първо, съветът ми към пациентите е да проявяват изключителна толерантност и разбиране към българския лекар, защото смело мога да твърдя, че българския лекар е на световно ниво и доколкото всички знаете в цяла Европа достъпът до специалсти е изключително труден и независимо от спешността на състоянието обикновено до спецалист се достига в рамките на два – три месеца, да не кажа и шест. Може България е една от малкото страни, в която има изключително лесен достъп, бърз, до специалисти, но за съжаление проблемът е с т. н. талони, които вечно не достигат.

Холистичният лекар д-р Арабаджиева,която е  дерматолог-венеролог, специалист по лечебно хранене и диетика, детоксикация и прочистване на организма, хомеопат, специлист по клинична арома терапия, започва поредица от лекиции в културен център Тракарт, защото : Като лекар се стремя да посвещавам хората как сами да полагат мерки за своето здраве, красота и щастие и затова започвам този цикъл от беседи в културен център „Тракарт” – тази вечер е първата, защото не ми харесват някои тенденции, които наблюдавам в българското здравеопазване, в това да виждаме пациентите като подвижни медицински направления, като клинични пътеки или не дай си, Боже, като подвижни портфейли, но считам, че има много съвестни лекари в България, изключително добри професионалисти и наистина наша е отговорността като лекари да се грижим с цяло сърце за човешкото здраве.

Д-р Арабаджиева подчертава, че холистичната медицина е също традиционно знание, известно от древността, но не е еднопосочен избор и е изключително важна подготовката на холистичния лекар.  Ние нищо ново не откриваме и в цял свят има изключително отговорни институти, които се занимават с холистичното здраве, в които работят световно известни  лекари, професори, сътрудници. Аз комуникирам непрекъснато с Парижкия институт по арома терапия, в който се лекуват абсолютно всички заболявания с най-естесвените природни средства  - това са етеричните масла, слава Богу, че ги има вече и в България и те са на изключително достъпна цена. Етеричните масла, например, са най-мощните антибиотици природни, най-мощните хормони, най-мощните противовъзпалителни сердства и затова например  в работата си, въпреки, че съм хоемопат също така, се старая основно да работя с природни средства.

Съществува недоверие към холистичната медицина поради факта, не искам да обиждам никой, но наистина съм много отгворна в този случай, че хора без медицинско образование,  завършили курсове по един, два, три дни, една седмица или две години някъде в България или в чужбина, започнаха дейност, свързана с лечението на абослютно всички заболявания. Считам, че грижата за човешкото здраве е много отговорна дейност и затова за него трябва да се грижат изключително отговорни, високо образовани лекари. Освен това считам, че всеки, който се занимава с холистична медицина трябва да има знанията да прецени докъде може да помогне с природни средства, кога да се намесят лекарствата, кога да се намесят оперативните техники и въобще нещата да вървят ръка за ръка, защото ако можеше само холистичната медицина да помага, която известна от древността, още от времето на Хипократ и Авицена, то нямаше да съществува съвременна медицина.

Д-р Арабаджиева е против спазването на диети и общи правила. Храната трябва да бъде абсолютно индивидуално преценена в зависимост от физическите, психическите особености на индивида. Няма общовалидно правилно хранене. Всичко в медицината и в живота ни трябва да е строго съобразено с нашите нужди, с нивота на стреса, аз съм за промяна на начина на живот, съобразен с индивидуалните особености на човека.

Цялото интервю с д-р Галина Арабаджиева е тук. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08

Музеят в Батак подготвя 60 години от обявяването му за град

Историческият музей в Батак обявява дарителска кампания, в която гражданите на града могат да допринесат за обогатяване на архива му със снимки и документи. Целта е да се получи допълнителна информация за развитието на Батак.. Това се случва по повод 60 години от обявяването на Батак за град, а дареното от гражданите ще обогати колекциите..

публикувано на 13.08.24 в 09:38