Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има нов формат на корупционния договор между власт и олигархия

Снимка: БГНЕС

През следващите минути продължаваме да говорим за страна, която изпреварва Румъния по всички показатели.

За страна, която няма осъдени за корупция политици, тоест няма и корупция. Разбира се...Става въпрос за България. Или поне, ако съдим по думите на премиера Бойко Борисов. Тук и още една добавка – страната, която очаква холандски, английски и немски прокурори да наблюдават работата на Сотир Цацаров и прокуратурата. С основна цел – обективен външен анализ. За изрядната държава, в която дори и нарочените за лоши се оттеглят, ще разговаряме с адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Р.П.: Къде отиде корупцията по високите етажи на властта, г-н Екимджиев?

Михаил Екимджиев: Ако се доверим на премиера, корупция изобщо не е имало, тъй като в последните 10 – 15 г. аз не си спомням да има осъден действащ политик. Не става дума за министър, който е бил някога на позиция, а след това е минал в опозиция, прокуратурата ни е много ефективна срещу опозиционните политически сили. Но  за последните двайсет години, аз не се сещам за осъден политик от управляваща партия или парламентарно мнозинство. И ако се доверим на премиера, че щом няма осъдени значи, че няма корупция, това означава, че такава корупция просто в България не е съществувала. Разбира се, извън този ракурс на черен хумор и гротеска смятам, че поведението на премиера е арогантно и обидно. И подценяващо спрямо българските граждани, които ежедневно усещат върху гърба си последиците от повсеместна  тежка корупция, която започва от битово ниво и стига до най-високите етажи на политическия елит, говоря вече за обществени поръчки, говоря затова безогледно крадене и корумпиране, което води до повсеместната и перманентна бедност в България.

И знаете ли, слушайки Бойко Борисов вчера си дадох сметка, че той все повече започва да прилича на Тодор Живков, който по-възрастните от нас си спомнят, как през няколко дни по повод и без повод обясняваше как „социализЪма” /така той го наричаше/, в НР България бележи все нови и нови успехи, как явления като корупция, като шуробаджанащина са несъвместими със социалистическото общество...Та явно Бойко Борисов много си е повярвал и ние явно, избирайки го за пореден път му даваме да си вярва и се самозабравя. Започва да ни смята за дебили, щом смята, че можем да повярваме на такива нелепици. А иначе правилният отговор може да бъде намерен като се направи съпоставка между изказването на премиера, че няма осъдени политици – значи няма корупция и изказването на Сотир Цацаров от преди няколко седмици, който каза „Ами вижте в ГДБОП, там няма нито една разработка срещу действащи политици” – това е отговорът. Очевидно няма политическа воля, няма разследване – като няма разследване корупцията не може да бъде установена и доказана.

Р. П.: В този ред на мисли докъде е стигнала корупцията в България? Задавам ви този въпрос, тъй като пък един бивш финансов министър от предишния кабинет на Бойко Борисов Симеон Дянков говори, че в случая става въпрос за разпределение на средства и то в огромни мащаби между пет – шест лица в България.

Михаил Екимджиев: Това е голямата корупция. Но това, което ние виждаме ежедневно  - корупция сред пътни полицаи, корупция сред учители, сред магистрати – това е нещо, което ежедневно ни сурвака и води наистина до тази бедност, до чувство на безизходица, справедливост, правосъдие и т. н. А иначе това е факт, че в България няколко олигарха си разпределят баницата. Това не е баницата, а всъщност те си разпределят нашите данъци, нашите пари. Но не само. Те си разпределят парите и на европейските данъкоплатци. И от тази гледна точка агитката, която направиха нашите евродепутати, г-н Цацаров и г-н Георги Колев наистина най-точно може да бъде определено с фолклорния израз „Хем грозни, хем нахални!”. Тяхното посланеие „Оставете ни необезпокоявано и безнаказано да крадем не само българските граждани, които са също европейски граждани, но и другите граждани на обединена Европа, чиито пари през европейските фондове идват в България, а наша работа е как ще разпределим тези фондове и на кого ще ги дадем”. И виждаме спрените обществени поръчки. Това е най-яркото доказателство, че те са сключени под корупционен натиск. Въпросът е: защо са били сключени и защо сега непрозрачно отменени?. Може би, за да се получи едно друго, вече ново разпределение по друг начин, по друга формула, което пък кореспондира и с демонстративното на Делян Пеевски от българския бизнес.

Р. П.: Как ще тълкувате това посещение в Брюксел и становището на голяма част от нашите евродепутати, че мониторинга над България трябва да бъде преустановен, че той се ползва предимно за политически цели, че констатациите, които прави Брюксел са на базата на черни думи от страна на опозиция и неправителствени организации?

Михаил Екимджиев: Тази позиция на нашата агитка в Брюксел доказва драматичната пропаст между политическите елити и елитите на съдебната власт – нашите властови елити и техните интереси. Очевидно техният интерес е корупционните схеми да продължават, те да могат безпроблемно и необезпокоявано да усвояват и нашите, и европейските пари и интересите на гражданското общество, на хората, които изключително разчитат на защита от страна на европейските институции след като нашите не могат да им осигурят чувство за справедливост и правосъдие. Има статистика, която показва, че между 70 и 80 % от българските граждани желаят да продължи мониторинга от страна на Европейския съюз. И може би това е единствената илюзия или илюзорна гаранция, че  България няма да се путинизира, че няма съвсем да затънем в собственото си блато, ако се оставим да бъдем управлявани от излъчените от нас самите корумпирани и крадливи елити. Така че това е една гротеска. И знаете ли, вървеше по телевизиите един много показателен репортаж, с който правя аналогия...На един мадридски площад три просякини нахално искаха пари от насядали хора – това бяха футболни фенове, предстоеше някакъв мач да се играе. Едната  от тези просякини беше загърнала задника си с българското знаме, и в един момент тези хора, които се чувстваха смутени, че не могат на спокойствие да си пият кафето и бирата, започнаха да хвърлят стотинки, центове, и тези жени, тези просякини, една от които загърната с българското знаме, започнаха буквално да се бият и да се блъскат, за да вземат жълтите стотинки. Тази история я разказвам, защото тя се случи горе-долу, когато беше изпълнението на нашата агитка в Брюксел, метафората е много точна. Защото по същия начин ние разчитаме на европейските пари, но в същото време демонстрираме някакъв провинциален бабаитлък, загърнат с българското знаме, с някакво патриотарско оправдание – България да не бъде дискриминирана, да не бъде унижавана. Вероятно това послание ще се хареса само на някои маргинали, които харесват всяка форма на провинциално репчене на Европа, но мислещите, разумните, информираните хора освен да бъдат възмутени от поведението на нашите представители в Брюксел като че ли няма друга разумна реакция.

Р. П.: Лично вие какво очаквате от посещението на външни специалисти, които ще наблюдават българската прокуратура?

Михаил Екимджиев: Знаете ли? Под особен надзор се поставят физически лица, които са невменяеми, а юридически лица, които са неблагонадеждни и мамят кредиторите си. Самият факт, че има особен надзор над г-н Цацаров и представляваната от него прокуратура означава, че отношението на европейските институции към нашата прокуратура и оценката е точно такава – като към малоумен човек или нещо като структура подобна на КТБ, която е измамила своите кредитори. Не мога да очаквам, защото не знам как ще бъдат избрани тези хора. Не знам как ще бъде формулирана тяхната задача. Ако са читави експертите, няма как да не констатират очевадните дефекти и пороци в работата на прокуратурата и на г-н Цацаров. Та всичко зависи от това кой ги кани, кой ги избира, какви задачи им се поставят, какви доказателства им се представят на базата, на които те да анализират състоянието в прокуратурата.

Р. П.: Вярвате ли, че Делян Пеевски се оттегля?

Михаил Екимджиев: Не, не, това е някаква мимикрия, това е някакво временно преразпределяне на баницата, както казах. Щом нещата стават без стрелби и без убийства означава, че просто има нов формат на корупционния договор между властта и олигарсите в България.

Р. П.: Благодаря ви за това участие. Чухте адвокат Михаил Екимджиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Биохраните влизат в менюто на детски и социални заведения

Биохраните от тази есен ще са задължителна част в менюто на училища, детски градини, здравни и социални заведения. Това  е регламентирано в Наредба за екологичните изисквания на продуктите, предмет на обществени поръчки на Министерство на околната среда и водите, съобщи за програма "Точно днес" Стоилко Апостолов, председател на фондация за..

публикувано на 27.08.24 в 10:23

Политиците да паднат на колене пред народа, за да гласува той

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев, който се очаква да положи клетва пред НС, и предстоящите избори на 27 октомври коментираме с изборния експерт проф. Михаил Константинов . Експертът каза, че започва подготовката за поредните предсрочни избори, където основна роля ще играят отново изборната администрация, Министерски съвет, като МВР има..

публикувано на 27.08.24 в 09:44
Къщата-музей на полк. Серафимов

Подменят ВиК мрежата в три села от община Брезово

Започна подмяната на част от водопроводната мрежа в Свежен, Розовец и Пъдарско в община Брезово. Жителите на трите села от години чакат да бъде решен въпросът с питейната вода. А едно от най-засегнатите от липсата на вода села е Зелениково. Тежка заради засушаването е ситуацията с безводието в селата до Средна гора  -Свежен, Зелениково,..

публикувано на 27.08.24 в 09:42

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18