Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводители подозират фирмите изкупвачи в картелно споразумение

| обновено на 23.03.16 в 18:46
Снимка: Дора Атанасова

На протест във Вълкосел тютюнопроизводителите от Югозападна България се обявиха в защита на Булгартабак и дадоха ултиматум на  останалите фирми да се върнат в района и да изкупят количествата, за които имат договори. Хора от граничните села твърдят, че има схеми за фиктивен износ на суров тютюн.

Хиляди тонове тютюн залежават неизкупени в цялата страна, положението не е било толкова тежко през последните 10 години, казаха пред "Хоризонт" тютюнопроизводители от цялата страна. Те излязоха днес на национален протест срещу несигурността в сектора, ниските изкупни цени на миналогодишната реколта и отказа на фирмите да изкупят договорираните количества в Дулово, Свиленград и Вълкосел.

Около 125 тона е неизкупеният тютюн в района на Гоце Делчев. За половината от количествата хората имат договори с конкретни фирми. Най-тежко е положението в село Рибново, където залежава над 50 тона тютюн:

Приключваме. Най-малко 50 процента от хората се отказват, каза протестиращ.

Седем фирми изкупуват миналогодишната реколта в района като повечето от тях са гръцки. Единствено “Булгартабак“ се е ангажирал да приеме недоговорирания тютюн. В българския холдинг хората виждат единствената надежда, но са притеснени от атаките срещу него:

Само Булгартабак купува. Затова че към фирмата има политически и бизнесатаки, получавам сигнали, че ще спрат да купуват. Затова инициирахме този протест в подкрепа на Булгартабак и молба да се изкупи неизкупенияt тютюн от фирмата, коментират протестиращи.

За поредна година фирмите, изкупуващи тютюн в България, се подиграха с производителите, казаха хората и обясниха, че средната изкупна цена за килограм е под 4 лева,  а това отново обрича стотици семейства на глад. Много от хората, дошли на протеста, смятаха, че той е закъснял, тъй като кампанията почти е приключила, а производителите отново са предали на безценица реколтата си.  Над половината хора в бранша се отказали от производството, сподели участник на протеста. Производителите в България са подвластни на диктата на чужди фирми, които са на българския пазар обясниха протестиращи, които са убедени, че има картелно споразумение между фирмите, изкупуващи тютюн у нас. Според тях реално произведените в България количества са 24 000 тона, а държавата отчита 54 000.

От тук го товарят тира с наш тютюн, български! Влиза през Илинден, връща се през Кърджали. Докато се разтовари минава през "Ксанти" и обратно влиза в Кърджали със същите кашони, само документацията му сменят, че е гръцки тютюн. Картелът е страхотен!, обясни протестиращ.

За тази година квотите на фирмите са завишени с около 20%, но това няма да мотивира хората да продължат да произвеждат тютюн. Те твърдят, че договорите нямат правна стойност и не ги защитават по никакъв начин. Около 120 тона тютюн в района стои неизкупен.

Протестът във Вълкосел се превърна в гореща защита на “Булгартабак”. Като председател на Съюза на производителите на oриенталски тютюни кметът на Сатовча даде ултиматум в срок от три дни, фирмите, които не са изпълнили договорите си с хората, да се върнат в района и да изкупят залежаващите количества. Декларация с исканията им ще бъде изпратена до основните институции в страната, а при липса на адекватна реакция, протестите ще се радикализират.

Около 50 тютюнопроизводители в Свиленград изхвърлиха три бали тютюн в знак на протест. Около 50 тона продукция в областта все още не са изкупени, обявиха те. Във вторник обаче "Булгартабак" са започнали изкупна кампания, въпреки че нямат договор за изкупуване. Хората  се обявиха в защита на фирмата като единствената, която изкупува в региона. Те заявиха, че в недоволството им няма политика.


В протеста няма политика, каза председателят на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България Асен Кючуков: Няма нищо политическо. Ние защитаваме бранша. Защитаваме тютюнопроизводството, тютюневата индустрия и, производството на цигари.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тютюнопроизводителите излизат на протест

Протест на тютюнопроизводителите организират трите браншови организации у нас. Центрове на протеста ще са Дулово, Свиленград и Вълкосел, община Сатовча.  Все още не е изкупена част от миналогодишната реколта – над 300 тона. Близо половината е от..

обновено на 23.03.16 в 12:29

Синдикатите в "Булгартабак" са готови на протести заради съкращаването на 400 служители

Синдикалните структури в "Булгартабак" са готови да организират протестни действия заради съкращаването на 400 служители от софийската фабрика. Това се казва в обща позиция на КНСБ и КТ "Подкрепа". Те припомнят, че според приватизационния договор, в..

обновено на 23.03.16 в 17:04