Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Белемезов: Специализираните служби по сигурност и МВР работят изключително активно и в пряка координация

2
Светослав Белемезов
Седмица след дебата "Президентът – гарант или риск за националната сигурност", в студиото на Радио София гостува народният представител от АБВ и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Светослав Белемезов, с когото коментираме важни въпроси, свързани с националната ни сигурност, бежанската криза, трафика на хора, проблемите в законопроекта за промени в Закона за МВР и размера на финансовите средства, които ще бъдат отпуснати за Гранична полиция.

По думите на Белемезов представителите на различни специализирани служби в България са в много тясна връзка и постоянно взаимодействие и си вършат добре работата към момента. Той уточни, че все пак нашата страна не е застрахована с преминаването на бежанския поток да навлязат и потенциални терористи: В Турция има около 2 млн. и 700 хил. бежанци, в Гърция – около 60 хиляди. С оглед на икономическата и политическата обстановка, можем да бъдем притеснени, че тези бежанци е възможно да навлязат и у нас. България в момента е заобикаляна заради редица рестриктивни мерки, които ние сме въвели по отношение на регистрацията на бежанци на наша територия.

Въпреки че по инициатива на АБВ преди няколко дни бяха отпуснати над 5 млн. лева за униформи на части от МВР, Светослав Белемезов напомни, че са необходими още средства за обезпечаване на борбата с тероризма. Той посочи за пример Специализирания отряд за борба с тероризма, чиито членове евентуално могат да бъдат подложени на 24-часови дежурства и засега не разполагат с достатъчен автопарк и други работни съоръжения, като акцентира, че услугата сигурност няма как да се извършва с минимален бюджет.

По отношение на реформите в МВР гостът в студиото наблегна на факта, че от 2014 г. досега в Закона за МВР това е седмата промяна, която се коментира. Той нарече случващото се политически парадокс, защото се оказва, че системата на МВР, която по презумпция трябва да е стабилна, всъщност е най-нестабилната. Всяка една промяна, която ще бъде дискутирана, е изключително чувствителна за самите служители, уточни Светослав Белемезов.

Чуйте целия разговор със Светослав Белемезов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия