Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Мухин: Европейските служби започнаха да игнорират сведения, предоставени от руските, и случилото се е налице

Алексей Мухин
Снимка: Николай Кръстев


Тероризмът стана глобален проблем благодарение на усилията на някои държави, както и отслабването на главните органи за мониторинг и предотвратяване на тези атаки. Към днешна дата е необходимо да се предприемат мерки за възстановяването и засилването на дейсттвияна и координацията между специалните служби на редица страни.  Изцяло трябва да се премахнат и политическите предубеждения.

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт  Алексей Мухин – директор на Центъра за политическа информация

Вторият етап за успех в това направление е свързан с коордираното унищожаване на терористичните групировки в Афганистан, Сирия, Либия, Ирак и тези на територията на Африка, защото те се явяват хранителна среда за появата на подобни терористични организации, от нов тип. 

Мухин заяви, че от 2 години предлага Москва да предложи на Брюксел общи действия в борбата против тероризма

Координацията между руските и европейските специални служби в някаква степен беше нарушена под влиянието на американските им партньори. Това доведе това че те започнаха да игнорират сведения, които руските служби им предоставяха на добра воля. И ето случилото се в Брюксел е налице.

Русия има опит не само от операцията в Сирия. Тя знае как да действа и в ситеацията на мигрантска криза след процесите в централна Азия. Северен Кавказ е доказателство за опита на Русия в борбата с терористичните групировки. Потеннциалът на Москва е голям и той може да бъде използван.

С проблемите в Кавказ от средата на 90- години и началото на 2000-та година Русия се е справила, лекувайки „не последствията, а причините“ изтъкна експертът:

Финансирането на севернокавказките републики, за което бяхме критикувани от някои европейски и американските политици, в крайна сметка доста ефективно средство. В Северен Кавказ, редовно продължават контратерористичните операции но днес те обаче имат местен характер. В същото време в региона се създава социално-икономическа база, която не позволява на младите хора да не попълват редовете на бандитите и терористите. 

Рисковете остават винаги. Тероризмэт не може да бъде изтръгнат изведнъж. Борбата с него наподобява борбата с корупцията, от която също няма напълно оздравяване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!