Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекуваме административно, а не по правилата на медицината!

| обновено на 28.03.16 в 10:43

Протестите, които личните лекари започват, и към които пловдивските медици ще се присъединят в някой от дните на тази седмица, са преди всичко в защита на правата на самите пациенти. Това заяви пред Радио Пловдив д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Той е категоричен, че конкретните искания на медиците не са нито политически, нито финансови.

Това, което искаме, е да се излезе и ясно да се каже какво се случва в здравеопазването, а не какво му се иска на премиера или какво го е излъгал неговия министър, подчерта д-р Калайджиев.

По думите му, се правят опити за манипулация на здравноосигурените пациенти като се акцентира калко много работа е свършена за тях. Но, това не е така. 180 милиона лева са зложени за 2016 година в бюджета на НЗОК. 36 милиона лева са за първична извънболнична помощ, обясни д-р Калайджиев.

И даде пример: Един личен лекар има средно 1000 пациента. За тях месечно получава около 150 направления от Здравната каса. Реално лекарят разполага с 50 – 60 направления, тъй като останалите направления е длъжен да даде на диспансерно болните пациенти или по други административни изисквания. Така се получава, че за да получи едно цяло направление, един пациент трябва да чака 125 месеца, т. е. 10 години!

Администрирането на направленията продължава! , категоричен е пловдивският медик.  По думите му, в българското здравеопазване се налагат правила, които не са съобразени с никаква медицина.

Снимка

В България Здравната каса не се ръководи от лекари, а от политици. Това е безумие, просто!, категоричен е д-р Калайджиев.

Той каза още, че сме свидетели на пълна подигравка от страна на премиера Бойко Борисов и на министър Москов към исканията на личните лекари. И отново обясни, че общопрактикуващите лекари нямат финасови, а административни проблеми.

Това, което искаме е да се излезе ясно и категорично да се каже какво се случва в здравеопазването, а не какво най-вероятно му се иска на премиера или какво го е излъгал неговият министър на здравеопазването. В Закона за бюджета на здравната каса категорично се вижда, че парите за първичната извънболнична помощ, на премиера първо нека му  е обяснено каква е разликата между първична и обща извънболнична помощ, извънболнична помощ е абсолютно всичко, което се извърва извън болницата, първичната извънболнична помощ това са личните лекари конкретно. Нашият бюджет 2013 г., 2014 г.  и 2015 г. не е променян и е 176 млн лева, за 2016 г. са заложени 180 млн лв и това е в закона за бюджета на здравната каса. Всеки един може да го отвори да го види и да реши кой в крайна сметка лъже. 36 млн. мисля, че има доста голяма разлика спрямо 2 млн. Не знам откъде идва заблудата, кой се опитва да го излъже, това е негова работа – нека да си го доуточни. Това е само една от лъжите.

Протести на личните лекари в Пловдив ще има. Тази вечер ще бъде решено в кой ден, заяви д-р Александър Калайджиев - при липса на решение и внимание от страна на управляващите и продължаващато от тяхна страна цинично отношение към нашите искания, евентуално   ще продължим  с ефективни действия.

Категорично заявяваме на нашите пациенти, че липсата на направления и пари за изследвания, както и чакането не се дължи на техните лични лекари, а на Здравната каса, посочи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. 

Просто на колегите малко много им дойде. Още повече, че сме свидетели на абсолютно неразбиране, не само това,  на пълна подигравка от страна на Бойко Борисов и на министър Москов и то при положение, че са ефективни. Как смятате – ако са само с лентички или пиене на кафе пред общината или пред здравното заведение, тогава какво щеше да бъде отношението? Дори и в тази ситуация въпреки, че ние се опитваме писмено, ясно, четливо да му покажем къде са грешките и къде са лъжите, които се разпространяват в обществото относно здравната реформа на министър Москов, той продължава да казва, че едва ли не ние сме луди и не знаем какво искаме при положение, че той бил открил център за спешна помощ, само че той явно не знае, че спешна помощ е на съвсем друг бюджет и няма нищо общо с бюджета на общопрактикуващите лекари. Това, че спешната помощ е против нашите протести се съмнявам, това е изказване на някой, който се е обявил по някакъв начин за говорител на спешната помощ.

Д-р Калайджиев се обърна към пациентите : Искам да помоля нашите пациенти за извинение за евентуални неудобни ситуации през следващата седмица ако се получат и надявам се да ги убедя в рамките на тези няколко минути, че протестите, които в момента личните лекари започват и към които ние ще се присъединим през някой ден от седмицата са преди всичко в защита правата на самите пациенти, т. е. в нашите конкретни искания към този момент няма нито политически искания, нито финансови. Основната ни част е една административна ситуация, в която се изпаднали, едни недомислици и най-вече опитите за манипулация от страна на здравното министерство към общността здравно осигурени пациенти в България, опитвайки се да им покажат колко много работа са свършили и колко добре стоят нещата за тях.  Реалността обаче е съвсем друга и тази реалност ако не на 1 април, към края на април, пациентите ще я усетят и за съжаление тя ще рефлектира върху нашата работа.

 Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив обрисува старта на реформата, както е заявен, така:  Ако здравната реформа стартира в тази ситуация от 1 април включително с всичките неща, които иска да вкара министерството, включвам и прословутите пръстови отпечатъци, просто ще помоля нашите пациенти, че затрудненията, които ще срещнат в обслужването, чакането, което ще се увеличи пред кабинетите, проблемите, които ще възникнат не се дължат на техните лични лекари, а се дължат на Министерството на здравеопазването и от там нататък всеки един конфликт, който ще възникне ще молим да бъде отправен към съответните институции, а не към техните лични лекари. Категорично заявявам, че обслужването, забавянето на пациентите и липсата на направления и на пари за изследвания не се дължат на техните лични лекари.

Цялото интервю с д-р Александър Калайджиев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29