Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да можем да живеем с овладения си страх!

 Струва ми се, че това е най-важното. Европа трябва да продължи да живее по начина, по който е живяла. В такива времена на страх и на терор човек не трябва да отстъпва, трябва да заживее със страха си, коментира ситуацията в Европа след последните атентати Тони Николов философ и главен редактор на портал Култура.

 Тони Николов  подкрепя тезата си с факти  от  историята на Европа : Няма век от европейската история, в който Стария континент да не е живял в някакви медуособици, международни конфликти, диктатури, тоталитарни ако си помислим, да не е имало терористи актове по различна идеология, само ето за Западна Европа ако говорим, да си спомним 70-те – 80-те години  примерно с Червените бригади и тези страни живееха със страха. Тогава врагът беше един, сега е друг, знаем кой е все пак и откъде идва.  Той подчерта, че в ситуацията днес Лошото е, че хората, които извършват това са най-често младежи, родени в самата Европа.

Когато аз заминах за Франция през 90-те г. Франция живееше с такъв страх. Ние в България живеехме с други страхове, по-скоро икономически. Спомням си цветята, спомням си войнците с автомати, така ме посрещна Париж през 1995 г. – контрол на всяка голяма сграда, контрол на библиотеките, контрол на публичните пространства. И днес е така. Наскоро дойде моя позната от Париж и заведох я в българскя Лувър и тя беше потресена, защото в истинския Лувър ви посрещнат трима души с автомати и наистина ви проверяват много щателно. Така се живее със страха, няма друг път. Ако мислим, че има някакви решения, които  са внезапни и някой ще помогне или някаква твърда ръка. Става въпрос за една сериозна ситуация, която е особена война, някои я наричат асиметрична, други я наричат неовойна, аз мисля, че по-скоро става въпрос за това, което страхът дебне отвсякъде, има го това нещо и каквито и мерки да бъдат взети нещо може да се случи – то няма да бъде с голяма периодичност, но за съжаление Европа ще бъде на едно или друго място потапяна в болка докато симптомът от там, откъдето тръгва не се разреши с някакви други средства. Нещата, искам да кажа, са не само политика за сигурност, те са и социални т. е. полицията и социално едновременно.  Има две реакции като при всяка болест – или вирусът може да ви разруши отвътре, или организмът трябва все пак да намери ответни автоимунни реакции и да се справи с него, с болестта. Разумността, ако ме питате честно какво е решението или има ли решение, то няма да дойде утре, а трябва да живеем ето, така на една формула – да можем да живеем с овладения си страх.

Ако говорим за тези измерения, както и в големите западноевропейски страни трябва да избираш между това, което иска едната част от гражданите и в същото време имаш опасения от друга част от гражданите, които са от тези квартали и които са родени там вече поколения, да кажем, че една част са лоялни на системата, но статистиката са, че това са едва 5 %, понякога до 10,  нищо не дават, защото те не успокояват другата част от обществото. Затова казвам, че решението е толкова трудно и политиците са колебливи. Разбира се, аз продължавам да смятам, че войната в Сирия и въобще нерешеният проблем в Близкия изток допълнително изостри всичко това, защото имаме един катализатор отвън, който активира чрез тази сенчеста страна на страховете...

Цялото интервю с Тони Николов е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29