Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Левинсон: Рейтингът на Путин спада в последните месеци

Алексей Левинсон
Снимка: Николай Кръстев

Не разполагам с данните за март, но, в сравнение с предишните месеци, мога да кажа, че рейтингът на Путин бавно се понижаваше. През февруари този рейтинг беше 81%, а няколко месеца преди това беше 86%. Това може да са и чисто технически колебания, които са естествени когато се измерват или във времето се проверяват големите показатели, а може и да е тенденция

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт"  Алексей Левинсон от отдела за социокултурни изследвания в „Левада център“. Същата агенция обяви, че анексирането на Крим е донесло 20% към рейтинга на Путин. Относно изтеглянето на руски военни от Сирия и влиянието на операцията върху обществените нагласи, той коментира:

Значението на присъединяването на Крим към Русия е десетки пъти по голямо, отколкото, да кажем, значението за руското общество на сирийската операция за времето, през което тя се провеждаше. Операцията в Сирия беше по-скоро потвърждаваш щрих. Операцията в Крим показа, както руснаците предполагат, че ние сме отново велика държава. Като такава, Русия прави това извън границите си, по подобие, да кажем, на САЩ. Тя изпраща своя Шести флот, а Русия - своята военна авиация. Това е едно от тези проявления, но централното събитие, според руското общество, е свързано с Крим.

Ако в началото руските граждани бяха против военното участие, след официалното начало на операцията те започнаха да го подкрепят. Затова мисля, че, когато бяха изведени руските части, този ход ще има висока подкрепа.

65% от руснаците искат да видят отново Путин руски президент на изборите през 2018 година. Това говори, че няма други подходящи кандидати, коментира експертът. Той констатира, че милитаризацията в руското общество се покачва, макар и бавно: 

Милитаризацията на обществото днес заема все нови и нови пространства в обществения живот в Русия. Тя беше спряна и процесът вървеше обратно в края на 80-те и началото на 90-те години, когато водещи бяха курсът на перестройката и гласността, които доведоха до криза такива основни елементи в съветското общество като КПСС, армията и КГБ. След това настъпи дълга пауза, когато наблюдавахме друг тип вътрешни процеси на промяна в Русия, след което започна възвръщането към това състояние. Става въпрос за особено проявление на този процес, защото не става дума за война или за участие във война. Тя (милитаризацията) е нужна като такава, като военна ценност, армейска и единоначалието. Тези компоненти са по-важни, отколкото практическата готовност към война.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!