Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчният рай на офшорките си отива, капитализмът се променя

Убеден съм, че ще от  "Панамските документи" излязат имена не само на български бизнесмени, а и на политици, както и на още много хора, които няма да могат да дадат отговор на въпроса откъде имат тези пари, прогнозира в интервю за Радио Пловдив икономистът Кольо Парамов.

Трябва обаче много да се внимава, когато се борави с имена, защото от скандала могат да пострадат сериозни бизнесмени, чиито пари са добити от честен бизнес. Те не трябва да се бъркат с престъпниците. 

Големият бизнес в света работи с офшорните системи и това е законно. Проблемът е, че край хората със светъл бизнес се прокрадват и такива, които искат да скрият пари от наркотици, оръжие и всякаква друга незаконна дейност, каза Парамов..

Ако медиите вадят така всеки ден по едно име, ще се занимаваме с този проблем до безкрай. Нека стане като в Германия - вадят се всички имена и тези, които не са платили данъци - да плащат. Правенето на догадки не е добра държавническа работа, а обикновена пропаганда.

Времето на данъчен рай в офшорките отминава, това е началото на края на този модел. Офшорната система ще трябва да отстъпи, защото светът е коренно различен и държавите се нуждаят от свежите пари - не само от явните, а и от скритите. Капитализмът просто се променя.

САЩ и Великобритания ще направят всичко възможно, за да предотвратят тези офшорни тайни, за да направят светът по-прозрачен и по-ясен, коментира още Кольо Парамов.

Той беше категоричен, че нищо не се губи на този свят, рано или късно нещата стават ясни, а когато става дума за много пари любопитството на обществото не може да закърнее. Забрава за парите няма. 

Любопитството на специалните органи ще трябва да доведе до прецизна проверка. Проблемът е, че през годините досега НАП не е направил нищо. А ако бяхме изградили екип, който да се занимава с проследяване, още преди години, вече да проверява какво се е случило с голяма част от българските пари по време на прехода. 

Реално в този период от България са изтекли около 15 милиарда евро, от тях близо 8 милиарда евро предполагам, че са върнати в страната ни като инвестиции. Тази сметката обаче не можа да претендира за точност, застрахова се Кольо Парамов.

.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17