Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските експерти по сигурността са сдържани в оценките си след срещата на Съвета Русия – НАТО

Снимка: БГНЕС

Повечето руски експерти по сигурността изразяват сдържаност в оценките си за първата среща на Съвета Русия – НАТО от лятото на 2014 година. Преобладаващите оценки са, че отношенията между Русия и Запада са толкова развалени, че сега е необходимо да се търсят варианти и възможности за тяхното възстановяване.

Според завеждащия отдела по европейска сигурност в Института по Европа в Руската академия на науките - Дмитрий Данилов, първото заседание от формата Русия – НАТО като цяло има позитивен сигнал, макар по-скоро в тактическо измерение, отколкото в стратегическо.

Останалите експерти в Москва са убедени, че отношенията между Москва и Алианса никога няма да бъдат на предишното равнище, което не трябва да пречи поне на избягването на инциденти със сериозни последствия.

Според Сергей Уткин Съветът лесно може да се превърне в поредната размяна на упреци, а това би било лошо от тази част на Алианса, която по-спокойно възприема Русия и има по-конструктивно поведение към нея.

Тези оценки покриха в известна степен и първите реакции на водещите политици както в Алианса, така и в Русия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви:

Няма да им връщане към предишните отношения, докато Русия не започне да уважава международното право.

От своя страна външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва няма намерение да води същите отношения с НАТО, както е било преди. Игра на една врата няма да има.

Това е показателно за позицията на Москва – как тя си представя бъдещето на формата.

Президентът на неправителствената Академия за геополитически проблеми Леонид Ивашов коментира, че не вижда голяма стратегическа полза или пробив след срещата със САЩ и Европа. Според него Вашингтон има такава стратегия за национална сигурност, която поставя Русия като главен противник. Западът и НАТО развиват военни групировки от сили, с които провокират конфликти, допълни той.

Според Дмитрий Данилов днес отношенията са ненормални и затова е необходимо търсеното на места, където да се осигури връщането им в едно нормално отношение и крачка в правилна посока. Експертът смята, че съществуващите разногласия между Москва и Алианса не могат да бъдат разрешени, ако не се води диалог и трябва да се търсят точки на съприкосновение. Русия, според Данилов, винаги е възприемала тези отношения като изгодна формула, която трябва да работи в кризисни условия.

Според друг водещ експерт  – Фьодор Лукянов, ценността на Съвета е почти нулева. Според НАТО Съветът има чисто политическа функция, и когато Москва е започвала да показва своя собствена политическа мисъл, винаги тя е била изолирана.

След първата от две години среща на Съвета Русия – НАТО Москва гледа с умерен оптимизъм към предстоящата среща на върха на Алианса във Варшава през лятото, където се надява да не получава конфронтационни нотки в диалога, който явно всички имат интерес да се развива.

Репортажа на Николай Кръстев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!