Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шегаджии се обаждат по телефона на световни лидери в руско предаване

Владимир Кузнецов
Снимка: Николай Кръстев

В Русия набира популярност предаване в националния телевизионен ефир, в което Владимир Кузнецов и Алексей Столяров се обаждат на известни личности от постсъветското пространство, представяйки се за техни колеги, и разговарят с тях по различни въпроси. Разговорите с нищо неподозиращите биват излъчвани и показват какво те мислят по различни деликатни въпроси, свързани с отношенията между страните от този регион.
 

След влошаването на руско-турските отношения те успяват да се свържат с турския президент Реджеп Тайп Ердоган, представяйки се за представители на украинския президент Петро Порошенко и на премиера по това време Арсений Яценюк:

Това беше едно от най-трудно реализираните ни обаждания, защото ставаше дума за държава, която се намира извън постсъветското пространство. Трябваше да се говори на английски език. Звъннахме от името на посолството на Украйна в Анкара и те, без да проверят нещата, договориха  всичко с администрацията на турския президент Ердоган. Но и от администрацията на президента Ердоган се отнесоха спокойно, не провериха обаждането ни, разказа Владимир Кузнецов:

Попитахме го за отношения между Русия и Турция и му предложихме да развиваме отношения между Украйна и Турция. Предложихме му да изпратим на почивка група украински чиновници на почивка в Турция. Попитахме го дали той би се извинил на Русия за сваления самолет от Турция над Сирия. Накрая решихме, макар и сериозно, да се пошегуваме и му отправихме покана да ни посети в Киев. 

Пред президента на Беларус Александър Лукашенко двамата телефонни хулигани се представят като сина на бившия украински лидер Виктор Янукович. Разговорът се случва в началото на 2014 г., когато той тъкмо е избягал в Русия. Владимир обяснява, че всъщност въпросът по-скоро бил дали неговите сътрудници веднага ще съобщят на Лукашенко, защото е всеизвестен факт тоталният контрол в тази бивша съветска република:

Забавното беше, че някои бе подслушал разговора, защото по-късно веднага беше пуснат по украинските медии като истински разговор между белоруския президент Лукашенко и сина на Янукович. Така че този, които ни подслушваше, се оказа също жертва на тези измислени от нас обстоятелства. Интересно ми е да разбера кой подслушваше белоруския президент Лукашенко?

Владимир разказва, че макар и да е на ръба на закона, всичко зависи от него и неговия колега, защото те знаят до къде могат да стигнат:

С такива телефонни обаждания ние не провокираме, а действаме в строго определени от нас граници. Всичко това е с цел да получим информация, а не да влияем върху някакви събития или да влошим нещо повече. Напротив, ние дори правим всичко, за да подобрим нещата. Ние прекрасно знаем с кого говорим и затова сме внимателни и знаем, че такива разговори могат да предизвикат определени събития. 

Цялото интервю с Владимир Кузнецов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!