Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Титов: Спускането на бариери и въвеждането на санкции не е решение на проблема

Борис Титов
Снимка: Николай Кръстев

В неделя в Русия за първи път в най-новата политическа история на страната, ще се проведат предварителни избори за номиниране на кандидат депутати за Думата преди насрочените за 18 септември парламентарни избори. Вътрешните избори са за кандидатите на управляващата "Единна Русия".  На политическата сцена в Русия се появи още една нова формация, за която независими експерти я определят като "кремълски проект", създаден да гарантира запазването на досегашното статукво в страната - Партията на ръста, чийто лидер е Борис Титов – омбудсман, отговарящ за проблемите на бизнеса при президента на Русия Владимир Путин в Кремъл. Според Титов, Русия трябва да развива отношенията си със Запада, но натискът оттам е неприемлив

Титов коментира оцени в предаването "Събота 150" по „Хоризонт“, че най-големият проблем пред Русия е неефективната икономическа политика на правителството.

Но най-важният проблем, които наблюдаваме, е икономиката. Тази икономическа ситуация не може да не влияе върху всички аспекти на живота на Русия. Затова днес, влизайки в политиката, от „Партията на ръста“ казваме че трябва да се решат преди всичко икономическите проблеми.Трябва да изготвим нова икономическа политика, която ще ни отърве от срива и да покаже новите източници за печалба не само за бюджета, но и за страната, и обществото. Печалбата може да дойде от обработващата промишленост, както и развитието на високите технологии и подпомагането и развитието на малкия и среден бизнес. Ако тези неща бъдат реализирани, то тогава и нещата в политически план в Русия ще бъдат стабилни. 

Санкциите на Запада все по-малко оказват влияние върху икономиката на Русия. Осигуряваме поддържането на стабилен живот и сигурност в Крим. Много специалисти смятат, че едва ли не Крим изтощава руския бюджет, но това не е така. Това, което изтощава руския бюджет, е неефективната икономическа политика на правителството, която през последните години не успя да отдели руската икономика от влиянието на цената на нефта и обвързаността от него. Не беше развито вътрешното производство, не се помогна за развитието на малкия и средния бизнес. Днес Русия губи огромни средства заради неефективната икономическа политика

Запитан дали Русия трябва да премине от президентска република към парламентарна, политикът заяви:

Мисля, че тази политически модел на развитие отговоря на настроенията и развитието на обществото днес в Русия. На всеки етап от нивото на развитие на средната класа на обществото трябва да съответства политическа система.Казано иначе, колкото е по-голяма и силна е средната класа, толкова ще има повече демокрация и парламентаризъм. Затова ми се струва, че на днешното ниво на развитие в Русия тази система съответства  на Русия. Ако развиваме икономиката, частния бизнес и средната класа, това ще доведе до промяна.

Отношенията между Русия и Запада да се превърнат реално в партньорски и близки. За съжаление, в Русия виждаме антизападните настроения и ги възприемаме като неправилни.Трябва да се развиваме на Запад и там да търсим контакти и възможности за партньорство. Съществуват обаче сериозни предупреждения против Русия идващи от Запада и затова не подкрепяме подобни техни действия - за спускане на бариери и въвеждане на санкции. Това не е решение на проблема.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!