Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Богданов: Искаме цялата сирийска и иракска територия да бъде свободна от ИДИЛ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Намираме се във връзка с иракските и сирийските власти, както и с конструктивната патриотична опозиция в Сирия, в това число и с кюрдите в страната. Също така сме в контакт с партньорите ни  от САЩ, които заедно с Русия са съпредседатели на международната група за подкрепа на Сирия, но има и още няколко целеви групи като оказване на хуманитарна помощ и прекратяването на огъня. Тъй като тези въпроси са свързани по между си, ние обменяме информация по тях ежедневно и се стараем общата ни борба срещу тероризма да бъде максимално  ефективна. 

Това заяви в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ заместник министърът на външните работи на Русия - Михаил Богданов:

Русия и сирийската армия имаха обща роля в освобождаването на Палмира, но разбира се имам предвид и Дел Зор и Рака и затова бихме искали цялата сирийска и иракска територия да бъде свободна от ИДИЛ, „Джебхат ан нусра“ и останалите терористични групировки, които воюват на тяхна територия.

Работа по междусирийските преговори трябва да продължи, категоричен е дипломатът:

Не трябва да спира, за да може да изпълнят резолюциите за Сирия на Съвета за сигурност на ООН и „Виенския процес“,  както и международната група за подкрепа за Сирия. Етапите ясно са определени в пътната карта, която сме достигнали. За реализирането на този процес ще ви припомня, че има определено точно време от 18 месеца. 

Богданов коментира твърденията, че Москва се оттегля от Сирия така:

Бяха взети решения за частично изтегляне от Сирия и бяха осъществени част от тях. Но нещата зависят от създаваща се на терен ситуация и ако няма необходимост, тогава няма да има присъствие на руските военни.

Коментарите, че Сирия може да бъде разделена на зони на влияние и САЩ и Русия да отговорят за тях, дипломатът оцени като „несъстоятелни неща“, които “ не съвпадат с постигнатите резолюции в Съвета за сигурност на ООН“.

Асад все пак е президент на Сирия и е начело на страната след проведени избори. Работи се върху създаването на нова конституция, ще има нови избори и сирийския народ ще реши кой ще управлява страната им. 

Нарастването на  самоубийствените атентати в Сирия се дължи на „сили, които не искат политическото урегулиране и се боят от изборите, защото сирийският народ, няма да ги избере“, категоричен е политикът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!