Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш външен министър Турция: Анкара допусна сериозни грешки в близкоизточната си политика

Яшар Якъш
Снимка: Николай Кръстев

Турция допусна няколко сериозни грешки по отношение на близкоизточната си политика.  Това каза в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт бившият външен министър на страната по времето на правителството на Абдулах Гюл Яшар Якъш, който преди това е бил и постоянен представител на Турция в ООН:

За съжаление Сирия е в много сложна ситуация. Това е така заради различните интереси, които имат външните сили към кризата в страната. Другият важен момент е, че всеки от външните актьори в конфликта има следва своя собствен дневен ред в Сирия. Тези различия правят ситуацията още по-сложна.  Аз все пак се надявам, че международната общност ще постигне споразумение и ще успее да  намери изход, който да доведе до общо решение. В противен случай различните подходи няма да доведат до нищо добро. 

Как тогава възприемате ролята на Турция в сирийския конфликт, защото виждаме че Анкара води съвсем различна политика  и действия свързани с бъдещето на Сирия и по специално в северна част на тази страна и отношението им към местните кюрди ?

Турция има различна политика не само спрямо кюрдския въпрос в Сирия, но и заради останалите аспекти на ситуацията там.  Смятам, че Турция направи няколко грешки по отношение на Сирия. Основните от тях обаче са, че Анкара не последва международната общност в решението й  да се откаже да въоръжава групировките и продължи да прави това. Другият грешен ход според мен бе, фалшивата представа, че режимът на Башар Асад да бъде свален от власт по-бързо. 

Като говорим за грешки не бива да пропуснем и тази - за оказваната от Турция подкрепа на групировките „ Джебхат ан нусра“ и ИДИЛ. Те спечелиха  от благосклонното отношение на Анкара и впоследствие те използваха Турция като основен път, за прехвърлянето  на доброволци-екстремисти  от цял свят в техните редици. Летището в Истанбул се превърна именно в такъв център, откъдето с автобуси или коли тези хора потегляха към турско-сирийската граница. Според едно социологическо проучване 4 % или 3 милиона турски граждани проявяват симпатия към „Ислямска държава“. В целия този комплекс от проблеми се появи и грешката, която Турция направи със свалянето на руския бомбардировач.  Петата грешка за мен бе, че Турция тръгна да сваля режима в Сирия и да отправя призиви към Асад да напусне поста си, но си мисля, че това не трябваше да бъде правено от турското правителство. Поставянето на предварителни условия се оказа погрешно, защото така Турция се оказа едва ли не против резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. 

Яшар Якъш коментира и новото турско правителство, оглавено от Бинали Йълдъръм, както и амбициите на Ердоган да промени политическата система в Турция:

Всъщност въпросът дали президентската система е добра или не за Турция, ни поставя в друга дискусия - дали всъщност президентската система на Ердоган е добра или не за страната. Реджеп Ердоган  е личност, която харесва да използва  всички възможности  на отделните власти. Турското общество е разделено по въпроса за личността на държавния глава и неговите предложения. Част от хората са против,  други подкрепят идеята. Турция вече има ново правителство. Всеки нов премиер носи нещо ново в своето управление. Мисля си, че сега можем да смятаме, че ще станем свидетели на "собствен" подход  във всички области на новия министър-председател, в това число и във външната политика. Според някои проучвания обществото в Турция не е много щастливо от водената от страната политика в Сирия.

Турция развива много добри отношения с кюрдите от северен Ирак. Не виждам защо да няма такива и с кюрдите от северна Сирия. Ако изхождате от обективна гледна точка, съдбата на сирийските кюрди е близка до турската съдба, както и до съдбата на всяка страна по света. Ясно, е  че ако не сега, то след време САЩ ще намерят причини да реализират идеите си за Сирия и да пенсионират лидера на Турция.Но проблемът е, че Турция ще остане завинаги. Два региона на сирийските кюрдски градове Нусейбин и Камишли, в близост до турско-сирийската граница могат да образуват един кантон.  Мисля, че Турция трябва да обясни на лидера на най-голямата сирийска кюрдска формация исканията си и да установи диалог.  Виждаме, че сирийските кюрди се приближат повече към САЩ и Русия. Вашингтон подкрепя тази сирийска кюрдска организация по няколко причини - първата от които е свързана,  с това че те воюват срещу ИДИЛ, защото именно кюрдите са най-добрия съюзник  на  САЩ .Те са добри войни, познават добре района и най-важното те просто воюват на своята територия. А, Русия помага на сирийските кюрди не поради друго, а заради създалите си сложни руско-турски отношения. Затова Турция трябва да обясни тези противоречиви моменти в поведението си за кюрдите в северен Ирак и в Сирия от друга страна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!