Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С референдума Великобритания скача в неизвестното

Програмният директор на ЦЛС Антоанета Приматарова- политолог със сериозна експертиза по темите на Европейския съюз обяви, че основните рискове на предстоящия във Великобритания референдум за оставане в Европейския съюз са свързани с неяснотата, която ще настъпи при решение – "Еxit".

Приматарова обясни, че за разлика от други обществени допитвания за това не е предвиден праг на участие, който трябва да бъде преодолян, за да бъде признат референдума и решенията му да станат задължителни. И трима да гласуват – това може да реши бъдещето на страната и на ЕС.

Самите британци не се особено наясно в какви срокове и с какви точно позитиви или негативи за тях би била свързана процедурата на напускане. В същата степен това се отнася и до работещите и учещи на острова чужденци, в това число- българи.

За ЕС пък също предстои тежък дебат- не само заради опасенията Brexit да стане заразителен, но и по отношение на финансовата стабилност. Според Приматарова не било редно Великобритания да иска да остане част от общия пазар ако реши политически да напусне съюза и по този начин да ползва само облаги, но не и задължения.

Основният фактор, който ще реши изхода от референдума е възрастта- посочи експертът. 

Младите виждат бъдещето си в ЕС, за напускане са по- възрастните.


Още от категорията

+ Николай: със страх и паника не се лекува никоя болест

"В дните на изпитания, злощастия и пандемия, не се страхувайте, със страх и паника не се лекува никоя болест"! С тези думи се обърна Пловдивският митрополит Николай в неделната си проповед в катедралния храм "Св.Висарион Смоленски" в Смолян.  "Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб са..

публикувано на 28.02.21 в 15:00

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08