Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Флотилията" в Черно море беше кратка хибридна операция

С информацията за създаването на флотилия на НАТО в Черно море между трите натовски държави – Румъния, България и Турция бе проведена кратка хибридна операция, която трябваше да постави в обяснителен режим премиера, президента и министъра на отбраната, както и румънския президент. Коментарът е на генерал Съби Събев – председател на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ и бивш представител на страната ни във военното командване на НАТО в Брюксел. 

Според него проведени са само разговори с цел засилване на военното сътрудничество, ученията и споделянето на информация за обстановката в Черно море, както и  идеята дали това може да стане между Румъния, Турция и България като три страни – членки на Пакта. София обаче предпочита общите действия да са по инициатива на НАТО и под неговото командване, обясни генералът.


Случилото се беше изопачено от определени медии, което създаде шум и дори емоционалната реакция на управляващите, но кой е  източникът на тази информация на този етап не може да се каже, коментира той.

Според него кратката военно – стратегическа оценка за ситуацията в Черно море показва, че в този район има военнен дисбаланс в полза на Русия. Тя присвои голяма част от корабите на Украйна, модернизира и увеличава Черноморския си флот, което нарушава баланса. В същото време в Черно море  има три страни членки на НАТО и затова Пактът не може да остане безучастен за случващото се в района, смята Събев. По думите му разговорите, проведени в София, предварително тестват мнения за срещата на Алианса във Варшава.

Той е категоричен, че общите действия на трите натовски страни в Черно море не може да се приемат от Русия като агресивна политика, при положение, че нейните възможности превишават възможностите им.  Генералът е категоричен, че България трябва да мобилизира своя военноморски арсенал, за да бъде адекдватна и съвместима с другите сили в региона.


Още от категорията

Борисов няма да допусне Радев да направи служебен кабинет

Социологът Димитър Ганев споделя мнението, че в държавата се усеща нестабилност, но прогнозата му е, че заради соиалните отдушници тя няма да успее да доведе до смяна на властта. Усещането е за клатене на държавата, но ние сме свикнали със скандалите - новият покрива стария.  Според него напрежението по оста главен прокурор - президент е с неясен..

обновено на 28.01.20 в 16:50

Не помним такова мащабно изтравяне на риба в Марица

Това, което се случи с отравянето на рибата, е прецедент и откакто съм риболовец не помня такова мащабно изтравяне на рибния ресурс в Марица. Това заяви  Петър Янев – член на рибарско дружество „Олимпик", подал първия сигнал за мъртвата риба. По думите му, рибите са се движели на облаци по течението, давали са всичко от себе си в..

публикувано на 28.01.20 в 16:14

Пестицидите в пробите от река Марица са незначителни

Има следи от пестициди, но самите концентрации са изключително ниски, коментира пред Радио Пловдив директорът на РИОСВ – Пазарджик Костадин Гешев. Той също разполага с анализа на водните проби, за които областният управител на Пловдив и Басейнова  дирекция съобщиха, че наличието на  пестициди в тях са убили рибата в Марица. Не знам как са..

публикувано на 28.01.20 в 12:30

Учениците не трябва да се допускат в моловете и кината

Ако някой иска грипната ваканция да е ефективна, трябва да се намери механизъм, който да не допуска децата в обществени сгради. Това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив.  Той коментира масовата практика учениците да прекарват голяма част от времето си по моловете и кината, когато се обяви..

публикувано на 28.01.20 в 10:24

Прави се опит Румен Радев да бъде „респектиран“

Конституционният съд образува дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Главният прокурор е изпратил искане за тълкуване на този член, на въпроси свързани с имунитета и възможностите за разследване на президента и вицепрезидента...

публикувано на 28.01.20 в 10:03