Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нощните вълци": На Балканите се чувстваме като у дома си

Снимка: БГНЕС /архив/

Руският рокерски клуб "Нощните вълци" изпращат група, която ще посети 12 славянски държави в рамките на мотомарш "Славянски свят 2016". Тя потегля на 23 юни и ще приключи обиколката си в словашкия град Митра. Една от колоните ще премине и през България.

Според организаторите това има за цел укрепването на диалога между славянските народи и да напомни за вековната им дружба и общите страници в световната история.

Председателят на Федерацията по мототуризъм Евгениий Строгов каза пред "Хоризонт", че инициативата ще подсили регионалните и международните връзки на Русия:

Ние се занимаваме със свързването на православните държави и на славянския свят. Смисълът на събитието, което стартира на 23 юни, е всички славянски страни да бъдат заедно, през които ще минат нашите маршрути по време на предвижвания. В столиците на всяка една от държавите сме предвидили засаждането на по една липа, символизираща славянството. Искаме да обединим хората около тази идея, че сме братя и че представляваме една общност. Имаме една вяра и едни ценности. Макар да е сложно времето, Снимка: Николай Кръстевв което живеем, трябва да вървим напред. На Балканите са нашите Сърбия, България, Черна гора и затова мога да кажа, че там се чувстваме като у дома си.

Строгов заяви, че не знае за обществени настроения против посещението им в България: Против нас? Това винаги ще го има и го има. Имат право да се отнасят с нас както намерят за добре, а ние правим всичко, което смятаме за необходимо.

Той каза още, че "Нощните вълци" имат подразделение в Кюстендил и приятели в София.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!