Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Популизмът в Европа се дължи на двойните стандарти в общността

| обновено на 28.06.16 в 18:31
Бойко Борисов
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда за бързо започване на процедура на преговори с Великобритания за напускане на Европейския съюз. Той изтъкна, че популизмът в Европа се дължи на двойните стандарти в общността, като даде пример с отказа за членство на България в Шенген:

Да си вървят процедурите такива, каквито са по Лисабонския договор. Да бъдем максимално разумни, без емоции. И то, това го правя преди всичко за българите, които са там. За да може да се намери някаква нормална формула, хем да се разделим така, както са пожелали. И максимално бързо, разбира се... Защото всичко това дава несигурност, всичко това дава възможност за нови и нови популисти да се изявяват с какви ли не предложения. Двойният аршин в ЕС продължава да ни играе лоши шеги. Например Шенген – Европейският парламент казва "да", Европейската комисия казва "да". Всички институции казват, че България и Румъния са спазили изискванията. И изведнъж една държава казва "не" и години наред това се протака. Така че, това даде основание и на много други държави, сега виждате, и Полша, и Вишеградска четворка, все повече да изразяват претенции. И аз днес на ЕНП им казах: "Докато не се приемат България и Румъния в Шенген, всичко останало не ме касае. Защото вие проявявате двоен стандарт. Ние сме изпълнили критериите, казали сте ги и не ни приемате... На каква друга тема да говоря с вас?

Министър-председателят изобщо не изрази притеснение за вероятността графикът на ротационните председателства на Съвета на Европейския съюз да се измести заради британското напускане и съответно България по-рано от предвиденото да поеме ротационното председателство:

С председателства всеки се е справял. И утре да кажат, и утре ще се справим. Какво толкова има? Има зали, хотели, ще се наемат на лизинг коли, ще се направи председателството. Това да ни е проблемът!

Борисов коментира и това кой трябва да води преговорите от името на България с британците на масата. Според него това трябва да е Европейската комисия, а не дипломати от другата междуправителствена институция – Европейския съвет. Бойко Борисов защити председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, чиято оставка беше поискана от няколко държави от Вишеградската четворка:

Мисля, че капацитетът на Комисията като значително по-стегнат орган с добре мотивирани задачи и цели по-добре ще се справи. В Съвета всеки идва с проблемите си, докато работим, то ще дойде утре. Мисля, че Комисията и Жан-Клод Юнкер заслужават да бъдат подкрепени.

Подробности чуйте в репортажа на Никола Миладинов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!