Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точковото оценяване е по-справедливо за децата

В разгара на ученическата ваканция – жега в Министерството на образованието, която ражда нови идеи.

По-кратки междучасия, сливане на часове с продължителност до 90 минути и изтегляне на датите на националното външно оценяване – това са само част от предложенията, които ще коментираме с Мария Гайдарова, директор на ОУ „Райна Княгиня“. Р.П.: Вие притеснени ли сте от тази по-голяма свобода, която ще ви даде новия нормативен документ?

Мария Гайдарова: Не, не сме притеснени. Защото от една страна тази по-голяма свобода означава повече възможност за гъвкавост спрямо спецификата на всяко учебно заведение. От друга страна - повече отговорности. Ще се радваме, ако те бъдат споделени и имаме подкрепа от родители и колеги, за да тръгнат процесите така както трябва. Но не сме притеснени, защото Закона за предучилищно и училищно образование е много години чакан от нашата общност, а и от обществото като цяло. Време е да тръгне.

Р. П.: Имате ли готовност във вашето училище да го приложите от 1 август?

Мария Гайдарова: Да, ние сме подготвени. Аз мисля, че всички колеги работят. Последните месеци четем какви ще бъдат промените, имаше много дискусии в публичното пространство, има и чуваемост на нашите мнения, има публичност. Медиите също отразяват динамиката на тези процеси. Ние знаем какво ще се случва и сме подготвени да го направим. Специално в основно училище „Райна Княгиня” имахме една стъпка към изграждане на обществения съвет, в готовност сме към промените за учебния план в първи и в пети клас. Август месец сме готови да реагираме бързо и своевременно за избора на учебници.

Р. П.: Как приемате идеята да се съкратят междучасията от 10 на 5 минути, а някои часове да се сливат до 90 минути? Целесъобразно ли е?

Мария Гайдарова: Правото на избор, което ще бъде дадено на директорите, съответно на учителите и на педагогическия съвет е точно този нюанс, който всъщност ще отрази необходимостта това да може да се случи или да бъде добро за децата. Ако има някъде практически часове по професии или друга специфика и тя налага това - би било чудесно, ако това стане. Но то няма да бъде за всички ученици от 1 до 12 клас. Ще бъде съобразено вероятно и с възрастовите особености, с нуждите на децата. Водещ момент ще бъде това – на децата да им бъде добре и всяко нещо ще се прави публично и прозрачно. Мисля, че то също ще бъде обект на дискусии, няма директорът да се събуди сутринта с тази идея и да каже "от днес започваме да учим 90 минути, всички деца ще са така". Това е една възможност, която ще бъде предоставена, ще бъде обмислена. И аз съм убедена -  само там, където е необходима, в полза и в интерес на децата да бъде направена, може да бъде направена.

Р. П.: Как приемате идеята  да се изтеглят датите за външното оценяване след четвърти и след седми клас?

Мария Гайдарова: Така е, да. В новия Закон за предучилищно и училищно образование има такова изискване - външното оценяване в четвърти и в седми клас да бъде до две седмици преди приключване на учебната година. И с оглед на това, че ще се променят тези дати постепенно в четвърти клас и в седми клас с новите учебни планове, не от тази учебна година,  но се предвижда и това. Тоест  ние трябва да се синхронизираме с новия закон. От друга страна то не е случайно записано, вие сте права, и много от учителите бяха обезпокоени, и родителите също, а факт е, че месец май в по-голямата си част беше неучебен за децата поради много почивни дни, празнични дни, неучебни заради външното оценяване. Също така е истина, че не можеше да се вземе адекватно учебният материал. Децата бяха притиснати и притеснени, мисля, че няма нищо страшно в това да се разделят тези дати и на външното оценяване да се гледа не като оценяване на учениците, а като оценяване на учебното заведение.

Р. П.:  Сега научаваме и за нова идея, която ще бъде приложена от новата учебна година. Идея, която предвижда външното оценяване да се определя по брой точки, а не с оценки. Доколко обаче това е удачно и наистина ли точковата система на оценяване е по-обективен критерий за знанията на децата?

Мария Гайдарова: Да, по-обективен критерий е. Аз съм наблюдавала такива практики в европейски страни. Може би още преди 15 – 16 г. Франция беше първата страна, където видях това и ако има 100 точки за оценяване това дава една по-голяма палитра на прецизна оценка. И тези нюанси, които ние даваме в текущото оценяване с единици, не могат да отразят тази специфика и тази разлика и често детето се чувства ощетено - нещо малко не му е достигнало, но вместо примерно шестица, получава петица. А ако има точково оценяване - тези точки биха могли дори да ни насочат в коя област детето трябва да подобри постигнатото.

Р. П.: Тази точкова система обаче не смятате ли, че трябва да бъде въведена и при останалите оценки, не само за външното оценяване, за да има смисъл тази промяна2

Мария Гайдарова: Вероятно -  да, но нищо не може да стане изведнъж и на 100 %. Трябва постепенно да вървят процесите на промяна. Защото виждате, че всяка промяна среща съпротива. Това е естествено. Трябва време да бъде обмислена, да не е на всяка цена и да не е бърза, защото образователната система е твърде консервативна и там всяко едно действие води в дългосрочен аспект до много влияния, които не се виждат веднага. Така че - нека да бързаме бавно.

Р. П.: Лично за вас кое е най-голямото ви притеснение за новия закон? Притеснение, което е свързано с началото на учебната година?

Мария Гайдарова: Аз лично притеснения нямам, защото ние сме свикнали да работим и при бързи промени, на бързи обороти и да преодоляваме проблемите ежедневно.

Р. П.: Има ли напрежение във връзка със съкращаването на ваканцията за учителите, тъй като е ясно, че те ще трябва да бъдат в училище малко по-рано от обикновено?

Мария Гайдарова: Напрежение не точно, но има някои неудобства, които възникнаха. Защото те са планирали своите семейни почивки, но въпреки това има разбиране за важността на момента и затова на децата ни да бъде създаден максимален комфорт, да не бавим процесите. Учителите ще изпълнят своите ангажименти.

Р. П.: Благодаря ви затова участие. Чухте Мария Гайдарова – директор на основно училище „Райна Княгиня” с коментар за новите моменти, които влизат в сила от 1 август, респективно и от началото на новата учебна година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12