Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботоксът прави хората щастливи

Мръщенето, когато човек е тъжен, в действителност го кара да се чувства по-нещастен, показва изследване върху ботокса.

Борещият бръчките продукт може да накара хората да се чувстват по-добре, защото не им позволява да се мръщят, когато са тъжни, а това изпраща сигнали до мозъка, намаляващи интензивността на чувството.
Теорията е, че ако не можем физически да се мръщим, мозъкът също чувства, че няма за какво толкова да го правим, твърдят изследователите. Те казват, че откритието им е психологическият еквивалент на старата песен "когато се усмихваш, целят свят ти се усмихва" или когато не се мръщиш, светът изглежда не така тъжен. Това правило важи дори когато причината да изглеждаш щастлив е инжектирането на химикали в челото за предотвратяване на бръчките, твърдят авторите на изследването, осъществено от Американската психологична асоциация.

Инжекциите ботокс са временна мярка, при която малки количества от токсина парализират мускулите, особено тези, които причиняват мръщене. Учените от университета в Уисконсин изследвали 40 доброволци, които имали малки дози ботокс в челото си. Те били помолени да прочетат поредица от писмени твърдения, изразяващи от "гняв"до "тъга" и "щастие" преди и след инжектирането на ботокса. Както всеки вид парализа, блокирането на естествените движения на тялото може да се отрази на емоциите, твърдят авторите на проучването. Тези от участниците, на които бил инжектиран ботокс, и трябвало да прочетат негативни твърдения, имали нужда от повече време да го направят, отколкото преди инжекцията.

Изследователят Дейвид Хавас казва, че забавянето във времето е малко, но значително, защото предполага, че на мозъка е необходимо повече време, за да прецени емоцията зад всяко изказване. По думите на д-р Хавас "има една стара идея в психологията, наречена хипотезата за лицевата обратна връзка. Същността й е в това, че когато се усмихвате, целият свят ви се усмихва. Всъщност изследването твърди обратното, когато не се мръщите, светът ви изглежда не така гневен и тъжен.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Душан Керкез: Шапки долу пред феновете!

"Четири мача в Лига Европа, два  в Лига на конференциите.  Историята на "Ботев" на международната сцена бе обогатена с двубои срещу "Марибор", "Панатинайкос" и един познат съперник — "Зрински". "През цялото време вие, привържениците на "Ботев", бяхте зад отбора. Благодарим ви!". Това послание отправиха от щаба на носителиге на Купата на..

публикувано на 17.08.24 в 11:13

Европейската приказка за канарчетата приключи!

Ботев (Пловдив) загуби с 0:2 госуването си на Жрински от турнира за Лигата на конференциите. По този начин канарчетата отпадат от битката. Мачът в Босна и Херцеговина започна равностойно, като постепенно Ботев Пд опита по-сериозни атаки. В 21-ата минута домакините стигнаха до страхотен шанс, след като Нардин Мулахусейнович засече с глава центриране..

публикувано на 15.08.24 в 23:09

Слушайте "Жрински" - "Ботев" от 21:00 часа по Радио Пловдив

Ботев Пловдив гостува тази вечер от 21:00 часа на стадион "Под Биелим Бриегом“ в Мостар в реванш от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. "Канарчетата" влизат в сблъсъка с местния Жрински с аванс от 2:1 след първия двубой на "Христо Ботев“, когато точни за успеха бяха Самуел Акере и Алекса Мараш. Възпитаниците на Душан Керкез се намират..

публикувано на 15.08.24 в 11:08

Ботев поиска под наем полски десен бек

Ръководството на Ботев (Пловдив) е проявило интерес към полския защитник Бартломей Клудка. 22-годишният десен бек играе в местния Заглебие Любим. “Жълто-черните” са пожелали да привлекат Клудка под наем с опция за закупуване. Тази оферта обаче, със съответните финансови параметри, е била отхвърлена от шефовете на Заглебие, твърдят полски медии. През..

публикувано на 14.08.24 в 17:58

Промяна за реванша между Жрински и Ботев

УЕФА направи важна промяна за предстоящия мач между Жрински и Ботев (Пловдив) . Европейската футболна централа е извършила рокада по отношение на съдийския състав за срещата-реванш. Първоначално двубоят в Мостар трябваше да бъде ръководен от португалска съдийска бригада, начело с Мигел Ногейра. След направената смяна, решаващият сблъсък ще бъде свирен..

публикувано на 14.08.24 в 17:55