Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега няма доказателства, че нападателят от влака в Германия е бил от "Ислямска държава"

Снимка: БТА

Няма следи, които да доказват, че афганистанецът, който нападна и рани петима пътници с брадва във влак в Германия късно снощи, е свързан с "Ислямска държава", смятат засега германските власти. Въпреки това терористичната организация пое отговорност за атентата.

Нападателят във влака край Вюрцбург е 17-годишен бежанец от Афганистан, който е пристигнал в Германия на 15 години като непридружен малолетен бежанец. Той е прекарал две години в бежански лагер, а последните две седмици е бил настанен в приемно семейство в Оксенфурт.

В дома му властите откриха нарисувано саморъчно знаме на "Ислямска държава", текст, написан на пушту, в който тийнейджърът призовава мюсюлманите в цял свят да се защитят, както и предсмъртно писмо до баща му. Според министъра на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман засега няма доказателства, че нападателят е бил във връзка с мрежа или човек на ислямистите, а е по-вероятно да се е радикализирал сам.

Нападнатите са семейство туристи от Хонконг. Двама от тях се борят за живота си. Във влака са пътували между 20 и 30 души, те са преживели тежък шок. Вадейки брадвата, афганистанецът е извикал Алах акбар, разказват свидетели.

Нападателят беше застрелян от спецслужби, които по случайност са били наблизо и са откликнали на сигнала за атака на въоръжен. В момента разследавнето уточнява с кого е комуникирал през последните седмици. Той не е правел впечатление на агресивен или твърде религиозен, а при идването си в Германия разузнаването не е открило нищо съмнително.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Нападателят във влака в Германия е бил активист на "Ислямска държава"

Групировката "Ислямска държава" обяви, че афганистанският мигрант, който нападна с нож и брадва пътниците на влак в Южна Германия, е бил неин активист.  Германската полиция откри собственоръчно нарисуван флаг на "Ислямска държава" в дома на 17-годишния..

обновено на 19.07.16 в 12:22