Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Досегашната Турция я няма, каква ще e новата - решава Ердоган

| обновено на 20.07.16 в 15:06

Днес и утре са много важни дни за  посоката на развитите на Турция. Президент и премиер поискаха изненадващи мерки от Парламента /така ги нарекоха,изненадващи/, заяви  Димитър Гърдев  дипломат и експерт по международна сигурност. 

Гърдев коментира, че това вероято ще засегне смъртното каказание, както и някои решения, свързани с арестуваните и уволнени по подозрение,освен около 6 хиляди души магистрати и полицаи, така и от образователната система, министерството на финансите и други министерства, вече около 25 хиляди. Никой не знае докога ще продължат.

Той припомни противоречията  за съществуването на предварителни списъци за арестуваните и уволнените: турският посланик у нас със заявлението, че такива списъци е имало подготвени, и казаното вчера от външния министър на Туруция, че е нямало.

 Според  Димитър Гърдев във връзка с международния отклик, на първо място, наистина трябва да се спомене и това според мене е важно, че метежниците не трябва по никакъв начин да бъдат оправдавани, каквито и да са, защото виждам, че има някакви такива залитания. Това са хора, които по абсолютно незаконен начин са се опитали да завземат властта. Това не може да има никаква форма на оправдание. 

Другото което е, че, първо, ние не знаем какви ще бъдат тези хора, това са само предположения. Но ако наистина са сподвижници на ислямска секта, защото тази трактовка на исляма на Гюлен е наистина секта и тези надежди, че може би ще има по-светска власт в Турция може да се окажат абсолютно напразни и точно в обратен ход. И оттук да отговоря на вашите въпроси. Сближаването на Турция с Израел, Русия, Египет беше преди самия метеж. Освен писмото, което беше отправено към руския президент във връзка с руския самолет, имаше такива и към Египет.  Но Египет си постави контра условия. 

За рисковете пред България и к и въобще Балканския регион  Димитър Гърдев: Трябва да ги разделим на средносрочен и дългосрочен план.  Проблемите са наистина да не започне гражданска война, да не бъде овладян процесът, хората да излязат на улицата и да деструктурират самата държава, защото има огромно количество бежанци, знаете, но там имаме и огромно количество български граждани със смесено гражданство и тези хора са в един котел, сега в момента са в една ситуация, където законите, защитата на правата им са под въпрос, и заради беше в тази насока изказването  и на министър-председателя Борисов, че трябва да се спазват. Другият проблем естествено е от българите и българските политици, защото ако продължаваме да слушаме хора от парламента такива изявления. Имайте предвид, че в момента всичко се чете в Турция. Остава да бъдат препечатани от някой жълт таблоид и да бъдат четени от тази истеризирана тълпа в момента, че българите имат малко странно отношение към превратаджиите. И както споменах, там имаме стотици хиляди български граждани. 

 В сложната геополитическа ситуация, като важен акцент Гърдев  определи сближението на Турция с Русия и особено контакта със  Сирия. 

Според мене Дамаск е изключително ново нещо, защото президентът Ердоган и цялата му политика беше насочена за свалянето на президента Асад, въпреки че преди това бяха близки приятели, даже семействата им другаруваха. И това е много важно. Това естествено ще измени ситуацията в Сирия. Това означава, че подкрепя директно позицията на Русия и поставя в неизгодно положение Съединените щати и дори Великобритания, защото Борис Джонсън – настоящият вече външен министър на Великобратия заяви, че Асад трябва да си отиде.  Това според мене е най-важната промяна в краткосрочен план. 

Досегашната държава Турция вече приключи. Ще има нова, каза Гърдев. Той смята, че Ердоган може да я преформатира така, както той поиска. Може да промени коноституцията, моаже да промени всичко, което поиска. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51