Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократичността в Турция приключи

Няма пряка опасност за България, но допускането на ескалиране  и недай Боже, на ислямизация на Турция , би изисквало нови отношения и начин на действие от наша страна, заяви Димитър Делчев член на парламентарната комисия по обществен ред и сугурност и парламентарен секретар на РБ.

 Това е изводът, след  като вчера комисията изслуша на извънредно заседание представители на силовите ведомства у нас във връзка с актуалната ситуация в Турция.

С уговорката, че заседанието на комисията е било конфиденциално и не може да  се разкрива много, все пак,  това е извода  от това, което чухме от шефовете и на ДАНС, и на ДАР, и на Специалните служби за сигурност – успокоителното е, че българските служби за сигурност си сътрудничат добре с европейските

При възникване на рискова ситуация, България не може да се справи сама, но ако може да се говори за някаква светлина за България, това е шансът ни, че сме членове на НАТО, т.е. не  е необходимо да имаме многочислена армия, НАТО ще ни помага при случай на конфликт. И от друга страна, членството ни в ЕС, принадлежността ни към Европол и отношенията със западните държави, както и със САЩ, ни дава гореща информация, когато се наложи. 

По линия на Европол тече обмяна на информация и тече усилена кооперация за предотвратяване на бъдещи терористични актове, което разбира се, не означава, че такива няма да се случват, но означава, че България част от обмяна на службите за сигурност, което пък дава възможност ние да противодействаме в случай, че в бъдеще има такива евентуални атаки. Това обаче, което се случва и в Турция и на други места като терористични актове не може да не оказва влияние на България и българските служби, и българската държава трябва да бъдат готови да противодействат на всяка опасност и точно заради това ние настояваме да се приеме един закон за противодействие на тероризма, който закон дава нужната координация между отделните органи в България, които имат отношение към сигурността и дава възможност те да предприемат действия, които ще доведат до ограничаване на възможностите за терористични актове.

Въпреки думите на Ердоган, че потушаването на опита за  преврат защитава демократичността в Турция, Делчев коментира, че потушаването на преврата и това което последва,  говорят за обратното, че демократичнстта в Турция приключи. 

Превратът в Турция беше потушен, по думите на Ердоган, демократично с излизането на хората, които са го избрали и които са го издигнали на власт и които са защитили демократичните институции. Аз обаче се опасявам, че демократичността и демокрацията, по думите на Ердоган, приключи в онази нощ, в която преврата беше потушен. Събитията след това не говорят за демократичност, а напротив, масовите уволнения в сферата на правосъдието, масовите уволнения с цел подмяна на хора в сферата на образованието и в сферата на армията имат за цел овладяването на тези всъщност независими по логиката на демократичните правила институции и с цел узурпирането на властта, което за България не е добре. Не е добре, защото това ще предизвика още повече нестабилност, защото всички добре знаем, че един тоталитарен режим винаги има врагове, винаги ражда врагове, а това е нашият съсед...

Изпращането на сръбски войски на нашата граница, според Делчев,  е равнозначно на нашите дейстия, когато укрепихме границата си с Турция и е с цел противодействие на  засилен бежански поток. Всъщност, това трябва да правим и ние с доизграждането на южната ни граница. 

По въпроса за кандидатпрезиденстка двойка на РБ, за която вчера от блока казаха, че се обединяват около кандидатурите на няколко интелектуалци, Делчев каза, че такива хора са намерени, но търсят личността с най-голяма подкрепа, като това ще се реши до края на месец юли.

Цялото интервю с Димитър Делчев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51