Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ни принципен президент, а не обединител

Трябва ни принципен президент, който да гарантира конституционния ред и правовата държава, заяви  политологът проф. Евгени Дайнов. Като "режим на объркване за всички останали" определи казаното от  премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, за променената концепция за кандидат президент, който трябва да е обединител на нацията. В тези  решителни времена трябва да има поне една власт, която да знаем какво прави, каза Дайнов. 

Липсата на обявени кандидатпрезидентски двойки досега, Дайнов определи като връщане в едно тоталитарно време и като управление на тайната власт. 

 Политиката в момента е в такава инфантилна фаза, ние нямаме представа кой с какви мисли от политиците си ляга и с какви нови, съвсем нови се събужда, както чухме от Бойко Борисов щеше да търси тази кандидатура, днес може да ни изровят нещо точно обратното, което очевидно държи в режим на объркване всички останали и така се оказваме в напълно недопустимата ситуация за една демокрация да не знаем нито един сериозен кандидат, посочен от някоя сериозна партия. А профилът, който всички очевидно търсят е човек, който да дръпне гласове и извън партийната територия.

Но аз имам втори проблем освен с това, че никой не ми е представил кандидата да го огледам, да го премисля, а и вторият ми проблем е следният – аз съм убеден, че на мен не ми трябва президент-обединител. Аз съм убеден, че на мен ми трябва президент принципен, който да застава като гарант на конституционен ред, правов ред и т. н., защото другите власти не го правят и трябва някой да казва – хора, това не се прави, защото един какво си и хора, това се права, защото еди що си. Така че ако всички хукнат да търсят някакъв обединител, който да се навежда на всички посоки на мен като гражданин няма да ми е добре. Аз искам принципен човек.

Накрая обикновено винаги изскача някой, който е по-интересен и по-атрактивен отколкото сме си представяли. Но засега такъв човек няма. Първият човек, който заяви, че ще участва това е Жорж Ганчев, но Жорж Ганчев не е това, което беше.

За кандидата на ГЕРБ е непредсказуемо да се правят прогнози, но обговаряната Цецка Цачева, според политологоа, е била досегашния вариант. Спроде него е възможна  и непартийна кандидатура на ГЕРБ, като тази на Румяна Бъчварова.

БСП е в тежка криза. И трескаво търсят начин да се възстановят. За общия им кандидат с АБВ той заяви, че това е без значение за БСП, защото АБВ е малка партия. Според него, ако Татяна Дончева / Движение21/ , която вече е заявила, че вижда себе си като обединител на нацията, въпреки близостта си надясно - с Радан Кънев например,  стане обща кандидатура на левицата, има шансове за успех. 

Реформаторският блок е проект, който върви към края си ,коментира Дайнов. И добави, че трудно може да стигнат до единна кандидатура. 

Остават въпросителнтие и за ДПС, защото след разцеплението, никой не знае каква сила е   ДПС и каква не е.

Р. П.: Въобще възможно ли е в България да се намери президент-обединител? На фона на материала – тук един цитат и аз го припомням и на фона на партийните централи?

Евгени Дайнов: За президент-обединител е най-лесното нещо. Кланяш се във всички посоки, обещаваш на всички всичко, това е най-лесното и повечето го играят  така. По-трудно е да се намери президент, който застава зад принципите и зад Конституцията, това е по-трудното. Очевидно има такива хора, но все по-трудно...

Радио Пловдив: А въобще дали има смисъл да се търси такъв човек и дали променената ситуация в контекста на тероризма и това, което става в Турция, може да бъде мотивът за едно подобно предложение, което тръгна от ГЕРБ?

Евгени Дайнов: Аз продължавам да оспорвам тезата за президент-обединител. На мен ми трябва президент принципен, решителен, в тези объркани времена трябва да знаем едно място, една власт какво мисли и какво прави и какво отстоява.

Радио Пловдив: А в контекста на тези процеси, които се случват вас какво ви тревожи, г-н Дайнов, имам предвид тероризъм, ислямизация?

Евгени Дайнов каза още, че живеем във време, в което разумът е пробит

 Мен ме тревожи неспособността на установения демократичен ред да отстоява себе си не толкова срещу външни колкото срещу вътрешни заплахи. Всякакви популистки решения си взимат без разум, а неразумните решения винаги водят до катастрофа. Досега, примерно стотина години да се справяха с неразумните тежнения и с разни популисти и екстремисти, които щъкат из системата и накрая винаги разумът надделяваше. 

Но в момента разумът е пробит, щом Англия може да гласува да излезе от Европейския съюз въпреки всички разумни доводи, щом Тръмп може да бъде кандидат на Републиканската партия въпреки всичките разумни доводи и изобщо да не се притеснява, че Путин му помага и даже вчера казва „Какво като ми помага Путин, той е мой приятел.” Нещо е дълбоко сбъркано със системата и ако не се вземат решителни мерки не само в България, но и в цивилизования свят, много бързо цивилизованият свят може да се окаже не толкова цивилизован колкото си мислехме.

А цивилизацията означава мирен начин на живот, заяви Дайнов. Всяко падане на цивилизацията води до война.

И когато правим изборите да си правим сметката, този човек, когото избираме, ще пази ли цивилизацията, или е екстремист, който ще я срутва.

Цялото интервю с политолога проф. Евгени Дайнов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51